10. des
INNHOGG: Grenseboersonen blir som før i Sør-Varanger, bortsett fra en utvidelse akkurat rundt Neiden. Sonen er innenfor den øverste linja. (Illustrasjon: Utenriksdepartementet)
 
Slik fungerer den nye grenseboersonen
En god del større enn før. Men Utenriksdepartementet tror ikke den utvides til resten av kommunen eller Finnmark. Fra 4. mars kan hele Neiden søke om grenseboerbevis.

Publisert: 14.jan.2017 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Tidligere denne uka ble det kjent at grenseboersonen utvides til å inkludere hele Neiden fra 4. mars i år. Grenseboersonen har før ekskludert en del av Neiden-beboerne.

Vi har kontaktet Utenriksdepartementet for å høre hvor grensa ligger og når folk kan søke.

Det første svaret er i det vedlagte bildet. Det andre svaret er at de Neiden-beboerne som er utenfor dagens grense pent er nødt til å vente til 4. mars før de søker om grenseboerbevis.

Det er heller ingen endringer i grenseboersonen på russisk side. Folk som kjører over til Russland må altså pent holde seg innenfor 30-kilometersgrensa der.

Ingen utvidelse

Flere røster både i Sør-Varanger og utenfor har ønsket at hele Sør-Varanger, hele Øst-Finnmark eller hele Finnmark inkluderes i grenseboersonen.

Statssekretær Marit Berger Røsland i Utenriksdepartementet tror imidlertid ikke på noen ytterligere utvidelse av sonen.

- Grenseboeravtalen har levd opp til forventningene og forenklet reiser på tvers av grensen, så vi har forståelse for ønsket om å utvide grensesonen på norsk side ytterligere. Imidlertid er grenseboeravtalen basert på en Schengen-forordning om lokal grensetrafikk, som i utgangspunktet opererer med en maksimal avstand fra grensen på 30 kilometer, men med en viss fleksibilitet opp til 50 kilometer fra grensen. Det er derfor ikke realistisk med ytterligere utvidelser utover den justering vi nå har gjort i forhold til Neiden, sier hun.

Undertegnet for ett år siden

Protokolltekstene for utvidelsen var ferdig forhandlet høsten 2015, og de ble undertegnet av norsk og russisk side i Moskva 20. januar 2016. Det er såkalte formelle prosedyrer som gjør at sonen ikke utvides før i mars i år, ifølge departementet.

Røsland er fornøyd med at de har fått til avtalen.

- Siden grenseboeravtalen mellom Norge og Russland ble implementert i mai 2012 har Utenriksdepartementet arbeidet for å inkludere alle innbyggerne i Neiden i grenseboersonen. Vi er glade for at den uhensiktsmessige delingen av Neiden nå snart er historie, sier statssekretæren.

Folk som bor innenfor grenseboersonen på norsk eller russisk side kan søke om såkalt grenseboerbevis. Dette er et forenklet visum som gjør at nordmenn enklere kan besøke grensebyene Zapoljarny og Nikel, og russere enklere kan besøke Sør-Varanger helt inn til Neiden. Den nye grenseboersonen fra 4. mars gir dem også mulighet til å besøke det russiske minnesmerket ved Neiden fjellstue.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no