19. okt
CAPS: Et spesielt trofé for klubbhuset i Neiden, og ett hodeplagg mindre for Hauk Emanuelsen Thyes. (Alle foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Slik ser Hauks caps ut etter 25 treff
Landsdelsmesterne i leirdueskyting ble kåret i Neiden i helga. Hauk Emanuelsen Thyes var ikke en av dem, men fikk lua på veggen av en annen grunn.

Publisert: 20.jun.2016 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Landsdelsmesterskapet i leirdueskyting har ikke vært i Neiden siden 1992. Robert Flatli i Neiden jeger- og fiskerforening er svært fornøyd med å endelig få mesterskapet tilbake dit 24 år etter - selv om det ikke var altfor mange deltakere fra Nordland og Troms. To stykker meldte seg fra Troms, ingen fra Nordland, og altaværingene uteble også.

Deltakerne skulle skyte seg igjennom to forskjellige grener. Lørdag var det såkalt leirduesti, der man skal treffe to leirduer på èn gang. Solsteik og vindstille gjorde den dagen behagelig for deltakerne, og Rune Eggen fra Bardu endte som landsdelsmester. Beste lokale var Jon Egil Vælidalo fra Sør-Varanger jeger- og fiskerforening, på tredjeplass.

Perfekt runde

Søndag kom høljregn og vind, men da var det likevel flere deltakere. 30 stykker kjempet om landsdelsmestertittelen i jegertrap, der en og en leirdue skal skytes ned. Og der skjøt Hauk Emanuelsen Thyes sin første perfekte runde, få måneder etter at han begynte å skyte i Sør-Varanger jeger- og fiskerforening i påsken.

Det var bare èn av de fire kvalifiseringsrundene, og resten av rundene var ikke gode nok til å nå finalen.

Men å treffe på 25 av 25 skudd i en runde kvalifiserte ham til en annen tradisjon i klubben. Nå måtte Hauks caps til pers.

Etter at finalerundene var avgjort, stilte alle deltakerne seg side ved side, med geværene fulle av skudd. En frivillig gikk ned i bunkersen foran og puttet et par leirduer i capsen, slik at den skulle få litt vekt. Den ble hevet opp, og Hauk måtte pent stå og se på mens hatten ble skutt i stykker.

- Du må komme inn med capsen. Den skal opp på veggen, humret Robert Flatli. Inne i klubbhuset kom den da i selskap med en håndfull andre gjennomhullete capser. Slik går det nemlig hver gang en deltaker får sin første perfekte runde i klubben.

Hauk selv tok det hele med fatning. Og han er absolutt ikke ferdig med skytingen.

- Jeg begynte da jeg kjøpte hagle for å jakte, og det er artig. Jeg tenkte egentlig ikke på capsen da jeg skjøt den runden, sier han.

99 av 100

Før Hauks hodeplagg skulle få gjennomgå, ble landsdelsmesteren i jegertrap kåret. Der utmerket Nils Rune Eira seg tidlig i konkurransen. Han traff på 99 av 100 skudd i kvalifiseringen.

- Det er et fantastisk resultat under forholdene i dag, konstaterte Robert Flatli.

Det var ny personlig rekord for Nils - og det ga ham et dugelig forsprang i finalerundene.

Så selv om han hadde tre bom i finalen, etter eget sigende takket være regn og vindkast, kom han fremdeles ett treff over klubbkamerat Klemet Anders Sara og Jørgen Bjørklund fra Sør-Varanger.

Selv om de fleste satt inne i klubbhuset og fulgte med på resultatene, som ble oppdatert skudd for skudd på datamaskin, var det tydelig spenning i finalen. For både Klemet og Jørgen skjøt bra i finalen, og det var ikke klart hvem som vant før aller siste runde.

De to måtte så ta en ekstrarunde mot hverandre, før det ble klart at Jørgen fikk andreplassen.

Nils tok sitt første landsdelsmesterskap, og var godt fornøyd med det. Han ville imidlertid ikke skryte så mye av egen prestasjon.

- Det var mye flaks med hvordan duene fløy, mente han.

Jørgen tok sitt andre LM-sølv, men han tenkte ikke på plasseringen da han skjøt. Han visste dermed ikke at han var så nært seier.

- Jeg registrerte at noen bommet, men konsentrerte meg om min egen skyting, sier han.

NM neste helg

Neste helg holdes norgesmesterskapet i leirdueskyting i Enebakk. Da stiller fem-seks deltakere fra Sør-Varanger. Noen er fra Sør-Varanger JFF, noen er fra Neiden JFF, men alle representerer Neiden JFF, siden det er Norges sportsskytterforbund som arrangerer.

Samtidig har Sør-Varanger fått to nye hagleinstruktører. Kristin Mortensen og Christer Berg kvalifiserte seg til instruktørrollen for tre uker siden. Kristin ble dessuten finnmarksmester i nybegynnerklassen for damer i Alta nylig, men da var hun alene i klassen.

Her finner du enkeltresultatene:

Kompakt leirduesti, lørdag:

Sammenlagresultat
Klasseresultat
Lagskyting: 1. plass: Kautokeino, 2. plass: Neiden, 3. plass: Vadsø

Jegertrap, søndag:

Sammenlagtresultat
Klasseresultater
Lagskyting: 1. plass: Kautokeino, 2. plass: Sør-Varanger I, 3. plass: Sør-Varanger II

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no