7. des
IKKE HER: Hurtigruten kommer oftere til Kirkenes enn til mange andre steder langs kysten. (Arkivfoto: Tor Sandø)
 
Slipper unna det verste
Mens andre deler av finnmarkskysten raser mot Hurtigruten, slipper Kirkenes unna de verste kanselleringsbølgene.

Publisert: 05.des.2013 16:13
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Hurtigruten har slitt med kanselleringer langs kysten i det siste, og i blant annet Vardø klages det stadig på at skipet går forbi. Nylig gikk Finnmark SV ut med en uttalelse der de oppfordrer til at Hurtigruten skal straffes når de ikke når alle anløpene.

I Kirkenes er det derimot ikke så mye murring langs havna når det gjelder Hurtigruten. Når man ser på alle Hurtigrutens kanselleringer, inkludert de som var planlagt i ruta, har det vært 22 dager i år der hurtigruta ikke har kommet innom Kirkenes havn. Det er omtrent der den har vært de siste årene: I 2012 var det 17 manglende hurtigrutedager, i 2011 var det 24, og i 2010 var det 27.

- Akseptabelt

- For oss i havnevesenet i Kirkenes er det akseptabelt. Vi opplever ikke at den går forbi her slik som på kysten. Det merkes langt mer i for eksempel Vardø. De kanselleringene som er lar seg forklare med været, sier havnesjef Eivind Gade-Lundlie.

- Vi taper inntekt og kaileie når hurtigruta ikke kommer hit, men det er underordnet i forhold til de beslutningene som Hurtigruten tar med å få passasjerene transportert på annet vis, sier han.

- Betal passasjertransport

Lengre vest langs kysten er Finnmark SV klare i talen i sitt vedtak fra styremøtet 1. desember:

«Hurtigruten mottar for perioden fra 2012 til 2019 tilsammen 5.1 milliarder kroner fra Staten for å frakte gods og passasjerer langs kysten mellom Bergen og Kirkenes.

På samme måte som flyselskap er pålagt å sørge for både kost og losji samt å bringe sine passasjerer fram til sitt reisemål ved innstillinger, mener Finnmark SV/SG at Hurtigruten må bli pålagt samme forpliktelser ovenfor sine passasjerer. Dette betyr at Hurtigruten ved innstillinger, uten ekstra kostnader for passasjerer, må sørge for alternativ transport, kost og eventuell losji.

Hvis oppgaven ikke fullføres fullstendig ved innstillinger og kanselleringer av anløp, må konsekvensen være at det foretas en avkortning i overføringene.»

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no