22. nov
HJELP: – Vi er mange som kan og ønsker å hjelpe, sier Id Beate Banne (teamleder NAV), Therese Alexandersen (rådgiver Sparebank 1), Bjørn Johansen (leder LO), Henning Bråten (organisasjonsarbeider Fellesforbundet), Karin Johnsen (teamleder NAV) og Helen Abrahamsen (rådgiver Sparebank 1). Foto: Yngve Grønvik
 
- Ikke vent med å søke hjelp
I november stopper dagpengeutbetalingene etter Sydvaranger. Det gjelder mellom 70 og 80 personer. – Nå må man tenke nytt, sier Bjørn Johansen.

Publisert: 11.okt.2017 13:51
Oppdatert: 11.okt.2017 17:50

I løpet av november begynner utbetalingen av dagpenger for de mellom 70 og 80 arbeidsledige etter Sydvaranger Gruve-konkursen å stoppe. LO, Fellesforbundet, NAV og Sparebank 1 Nord-Norge tar dette alvorlig, men sier at det likevel er håp.

Mange kan hjelpe

– Selv om de snart er uten inntekt finnes det løsninger. NAV har en rekke verktøyer for å hjelpe, banken det samme, og vi i LO og Fellesforbundet kan også hjelpe og gi råd. Det som er viktig er at man nå må være på hugget selv og ikke sitte og vente på at det skal ordne seg av seg selv. Man kan heller ikke sitte og vente på at gruva skal starte igjen, sier Bjørn Johansen.

Tenke nytt

– I NAV har vi for eksempel gjeldsrådgivning, men vi kan også hjelpe til med å se etter ledige gruvejobber i Finland og Sverige, Det finnes også ledige jobber her, men da man må nok se seg etter noe helt annet enn man gjorde før, sier teamleder Karin Johnsen.

– Men vi kan også hjelpe til med å se på andre løsninger. Kanskje har man så stor kompetanse at man enkelt kan ta fagbrev. Kanskje man må utdanne seg i et helt nytt fag. Når man er i utdanning kan man få utsettelse på avdrag. Med flere bein å stå på står man tryggere. Mange er bare nødt til å tenke helt nytt, sier Johnsen.

snakk med banken

– Det er veldig viktig at man tar kontakt med banken før avdragene på lån forfaller, avtal møte med oss allerede i dag, sier Therese Alexandersen, rådgiver i Sparbank 1 i Kirkenes.

– Vi kan gi økonomisk rådgivning selv om man ikke har lån hos oss, men det er viktig å være tidlig ute. Hvis man har planer om å gå på skole kan man få avdragsfrihet. Vi kan hjelpe til med å se på hele husholdningens økonomi og vi kan sette opp budsjetter og finne smarte løsninger for å spare penger, sier hun.

Være aktiv

– Det viktigste er at man ikke blir sittende hjemme og ikke gjøre noe. Og man må oppsøke oss, sier Karin Johnsen. Hun sier at rådgivere fra NAV kan være med i banken, hvis det føles vanskelig.

– Det er en alvorlig situasjon, og både hus, hytte, bil og skuter står på spill hvis man står uten inntekt og ikke gjør noe, men det finnes hjelp å få, sier Bjørn Johansen.

- Ikke vent på oss

Prosjektleder Thomas Bækø ved Sydvaranger er klar over utfordringene til det tidligere Sydvaranger-mannskapet. Han anmoder tidligere Sydvaranger-arbeidere ikke å vente på dem.

– Vi mener prosjektet er realistisk og gjennomførbart, og at vi har en reell mulighet til å starte opp med drift. Men det er litt for mange usikkerheter rundt når vi kan starte opp, til at vi kan ha en hel organisasjon som sitter på vent, sier han.

– Folk bør i aller høyeste grad tenke nøye gjennom situasjonen sin og se etter annet arbeid. Så får Sydvaranger heller lyse ut stillingene når vi starter opp. Da er vi forhåpentligvis attraktive nok til å trekke til oss folk, slår han fast.

De som for tida jobber på Sydvaranger vil fortsatt være der gjennom vinterhalvåret. Nå i vinter fortsetter Sydvaranger med vedlikehold og sikring. Det blir imidlertid ikke noe eget opplæringsprosjekt, som det var sist vinter.

 
Fakta

Sydvaranger Gruve gikk konkurs 19. november 2015.

Da hadde de 870 millioner kroner i gjeld.

380 ansatte mistet jobben. Med familier ble mellom 1 400 og 1 500 mennesker direkte berørt.

Samme dag åpnet Samfundshuset dørene for ansatte som trengte en møteplass.

Der var LO, fagforeningene, NAV og Sparebank 1 også tilstede for å bistå med hjelp og råd.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no