15. nov
OPPDATERES: Manges sikringsskap er en salig blanding av gammelt og nytt. Nå skal alle få automatisk strømmåling slik at man slipper å lese av strømmen.
 
Snart kommer automatikken
Innen 2019 skal 700 000 husstander i SORIA-samarbeidet i Norge få automatiske strømmålere. Allerede til neste år starter utrullingen.

Publisert: 29.des.2015 15:05
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Myndighetene har bestemt at alle nettkunder skal få nye automatiske strømmålere. Disse målerne vil erstatte dagens analoge strømmålere og skal installeres hos alle husstander innen 2019, heter det i en pressemelding fra Varanger Kraft.

Planlegging

- Vi vet ennå ikke så mye om hvordan dette skal foregå, når vi starter, hvor lang tid det vil ta og når vi blir ferdige og så videre. Vi skal ha et planleggingsmøte med leverandøren i januar, og da vil vi få flere detaljer om prosjektet, sier prosjektleder Ronny Nilsen i Varanger Kraftnett AS.

Arbeidet med å montere de nye automatiske strømmålerne starter allerede høsten 2016, men Nilsen er ikke så opptatt av at husstandene i Øst-Finnmark skal være først ute.

- Jeg regner med det vil bli noen oppstartsproblemer, og det hadde jo vært greit om de var blitt løst før vi setter i gang her, sier Nilsen.

Koster litt

Han kan heller ikke fortelle hva dette vil koste kundene, men det blir ikke gratis.

- Noen må jo betale for dette, men hvor mye det blir, vet vi faktisk ikke ennå. Det er NVE som har initiert dette, og de som skal lage et regnestykke. Det jeg har hørt er at det kan være snakk om noen hundrelapper i året. Det skal uansett ikke være mye. Men det er flere sider ved automatisk strømmåling, det handler ikke bare om at man slipper å lese av strømmen. Man kan også spare penger ved å bli mer bevisst på sitt strømforbruk, sier Nilsen.

Han forteller at med de nye strømmålerne kan man lese forbruket per time, og ha online oppdatering.

Mer effektivt

Målerne kan også kobles opp mot energistyringssystemer, og kraftselskapet får en mer effektiv bruk og drift av kraftnettet som gjør at de kan spare store investeringer, heter det i pressemeldingen.

I nord er det Ringeriks-Kraft Service AS som skal montere målerne. For Varanger Kraftnett AS gjelder det rundt 16 000 målere.

SORIA er et akronym for Samarbeid Om Rasjonell Innføring og drift av AMS, og består av rundt 30 kraftlag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no