22. nov
STEIN: Cecilie Jonsson er glad i stein og skal lage en steinskulptur av bergarter dypt nede under Sør-Varanger. Her ved sokkelen til Krigsmødremonumentet.
 
Snur innsida av Sør-Varanger ut
- Jeg er veldig glad i stein og gruver, i det som er under bakken, sier kunstner Cecilie Jonsson. Til sommeren skal hun lage skulptur av borkjerner.

Publisert: 07.apr.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Borkjerneskulpturen hennes er en del av siste «kapittel» i serien Dark Ecology, som Hilde Merete Methi er kurator for. Til sommeren skal Jonsson hente opp 140 meter med borkjerner og lage en skulptur, og den Moskva-baserte kunstneren Dmitry Morosov skal lage et lydarbeid i skogen i Pasvik.

Passet perfekt

Hvert år har Dark Ecology hatt ulike temaer som «sonen» og «la ting tale». I år er temaet «kunnskap fra undergrunnen», og det var et tema som Jonsson tente på.

- Jeg har jobbet og tenkt på dette prosjektet i et par år, og da jeg ble invitert til å være med nå, sa jeg ja med det samme, det passet veldig bra, forteller hun.

For det er nettopp kunnskap fra undergrunnen hun vil vise med en skulptur.

- Når man ser på gruver eller borkjerner, der man har gått langt ned i berget, får man et helt nytt perspektiv på tid. Geologisk tid er noe vi har vanskelig for å tenke oss, sier hun.

Forurensing

Jonsson bor i Bergen, men har laget kunst mange andre steder i verden. Hvordan mineralriket og det levende, organiske kan samvirke, er noe hun har utforsket, blant annet gjennom det premierte arbeidet Jernringprosjektet. Utgangspunktet var uttrykket «grønn gruvedrift», og hvordan gruvedrift har vært alt annet enn grønn. Hun samlet 24 kilo gress fra en elv i Spania som var forurenset av gruvedrift.

- Dette gresset var en type plante som kan ta til seg jernet og vokse i slike forurensede områder, forteller hun.

Gjennom en lengre prosess ble jernet utvunnet fra gresset, og til slutt ble det laget en jernring som veide to gram.

- Det var en lang og interessant prosess, sier Cecilie Jonsson.

Bergarter

Nå har hun vært i Sør-Varanger og lett etter steder som kan passe for det prosjektet hun ser for seg, en skulptur laget av borkjerner.

- Jeg prøver å finne interessante mineraler, noen som kan ta seg bra ut. Stein er jo ofte bare nyanser av grått, og kan være kjedelig å se på, men med en gang det blir vått kommer det fram mange farger og mønstere. Derfor er det litt viktig å finne bergarter som tar seg forskjellig ut i forskjellig vær, for eksempel når det regner, forteller hun.

To tonn

Skulpturen skal stå der borkjernene er hentet opp, og Jonsson beskriver den som en stor sylinder laget av de tre meter lange borkjernene, holdt sammen av kraftige jernbånd.

- Hver tre meterlange del vil veie rundt 40 kilo, så det blir et stort og tungt prosjekt, rundt et par tonn. Det skal stå på et stålfundament som kan fjernes slik at det lager minst mulig spor når utstillingsperioden er over, forteller hun.

Hun samarbeider både med Kimek, som skal hjelpe henne med byggingen, og med Norges geologiske undersøkelser for å finne det rette stedet.

- Sør-Varanger har en rik og spennende mineralsammensetning, så dette skal bli spennende sier hun.

Siste del

Dark Ecology er et treårig prosjekt i regi av Kirkenes-baserte kurator Hilde Methi og Sonic Acts fra Amsterdam i samarbeid med norske og russiske partnere. Det utfoldes gjennom produksjon av nye kunstverk, ny forskning og kunnskap, som presenteres i et offentlig program på begge sider av grensen, i 2014, 2015 og 2016.

Til sommeren vil den russiske siden bestå av en lydvandring i Kola Super Deep Borehole, mens Signe Lidén og Espen Sommer Eide skal lage en konsert med hjemmebygde instrumenter, inspirert av historiske lyder fra Nikel.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no