10. des
DISPENSASJON: ? Det er en kjempeutfordring å få tak i kompetent arbeidskraft og i tillegg bosette dem lokalt, sier personalsjef Sissel Bækø.
 
Søker om ny dispensasjon
Sydvaranger Gruve har som mål å ha 80 prosent lokale ansatte ved utgangen av 2014. – Det er et stort problem å få tak i kompetent arbeidskraft. Derfor søker vi om ny dispensasjon, sier personalsjef Sissel Bækø.

Publisert: 07.jun.2013 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

I dag har Sydvaranger Gruve 119 pendlere. 72 prosent av de ansatte er bosatt i Sør-Varanger, og bedriften har som mål at det skal bli 80 prosent ved utgangen av 2014. Men det er flere problemstillinger for de som kunne tenke seg å flytte hit.

Ta fra andre

– Det er veldig vanskelig å få tak i kompetanse til alle typer stillinger. Skal vi hente dem lokalt må vi ta dem fra andre bedrifter, og det har vi ikke noe ønske om. Derfor må vi hente inn folk utenfra, og har som mål at flest mulig av dem skal bli lokale. Men de trenger bolig, og ofte har de en samboer eller ektefelle som også trenger jobb her, sier personalsjef Bækø.

Utfordringer

Hun sier de har gjort en undersøkelse på bedriften og har fått svar som forteller om hvor vanskelig det kan være.
– Det er mange som seriøst vurderer å flytte hit, og det er veldig positivt. Men en utfordring kan være at ektefellen trenger jobb. En annen ting er at de også må selge huset der de bor, kanskje med tap, og kjøpe et nytt hus her som er mye dyrere. Jeg tror det kan ta tid, og det er en stor utfordring, men vi har godt håp om å klare å nå målene våre, sier hun.

Støtteordninger

Sydvaranger Gruve tilbyr flyttetilskudd på inntil 40 000 kroner og i tillegg differensiert bostønad.
– Fem personer har benyttet seg av bostøtteordningen vår. I tillegg leier vi 28 enheter der vi har folk bosatt. Vi holder nå på med å lage en brosjyre for å gjøre oss enda mer attraktiv for framtidige arbeidstakere, og vi har begynt å se resultater av arbeidet. Det går rette veien, om enn med små skritt ennå, men vi håper at skrittene skal bli større etterhvert, sier Bækø.

Ta vare på

Hun legger til at bedriften tar inn lærlinger og noen av dem går over i faste jobber. I tillegg tar de inn sommervikarer som tar relevant utdannelse på videregående skole.
– Men pendlerne vi har er kjempeviktige for bedriften. De aller fleste kom i 2009, da vi startet, og de er kompetansebærere som vi er nødt til å ta vare på, sier Sissel Bækø.

Offshore-rotasjon

Da Sydvaranger Gruve startet på nytt igjen, godkjente LO en midlertidig rotasjonsordning. Frem til 1. mars 2011 kunne også bofaste i Sør-Varanger jobbe i en rotasjon som forøvrig er forbeholdt pendlere til anlegg og til Nordsjøen. I desember 2011 gikk bedriften over til femskift-ordning, men fikk dispensasjon for å ha såkalt «offshore-rotasjon» for pendlerne. Forrige dispensasjon ble gitt i august i fjor, og går ut i august i år.

– Mer substans nå

– Jeg synes det er veldig positivt, det som Sydvaranger Gruve har fått til, med 72 prosent lokale arbeidstakere. Pila peker i rett retning, og det liker vi. Jeg føler at det er mer substans i det nå enn tidligere, når de nå sier at de jobber med saken, sier leder i LO Finnmark, Bjørn Johansen.
Men han er enig i at det kan ta tid, og at bedriften muligens må ha ny dispensasjon. Han sammenligner gruva med Melkøya der de har rundt 80 prosent lokale ansatte.
– Der har de fremdeles pendlere. Men når det gjelder søknaden, så har jeg ikke sett hva de har lagt vekt på, så vi får se hva LO sentralt sier, sier Johansen.

Stort kompetansebehov

Nav har gjort en bedriftsundersøkelse som viser at det er et misforhold mellom behovet for kompetanse og den kompetansen som finnes lokalt.
– Man kan nok helt sikkert si at hvis man ønsker jobb er det bare å flytte til Sør-Varanger. Men det er flere utfordringer knyttet til dette som jeg ikke vil ta stilling til, jeg vil ikke gå inn på politikk, sier Eva-Lill Johansen Margit, avdelingsdirektør i NAV Finnmark.
– Det er et stort behov for arbeidskraft i hele Finnmark, spesielt folk med spesialisert utdannelse i offentlig sektor. I Sør-Varanger ser vi også at gruveindustrien har et stort behov og at det er knapphet på kompetanse lokalt, sier Margit.
I Sør-Varanger er arbeidsledigheten på 1,9 prosent, men avdelingsdirektøren sier at den gruppen som mangler arbeid er sammensatt.
– Det finnes flere som har kompetanse og har veldig lyst på arbeid, men som trenger tilpasning på arbeidsplassen, for eksempel fordi de har fysiske eller psykiske plager. Vi ønsker veldig at bedriftene tar kontakt med oss for å høre hvilke ordninger som finnes for få disse ut i arbeid også, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no