9. des
OMSTILLING: Ordfører Rune Rafaelsen og rådmann Nina Bordi Øvergaard er godt i gang med søknaden til Kommunal- og moderniseringsdepartementet på 120 omstillingsmillioner.
 
Søker regjeringen om 120 millioner kroner
Pengene skal brukes til omstilling. Et samlet kommunestyre vedtok søknaden onsdag. Målet er 300 nye arbeidsplasser.

Publisert: 31.mar.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

Sør-Varanger kommune jobber nå med en foreløpig søknad til Kommunal - og moderniseringsdepartementet. Den endelige søknaden sendes i juni. Kommunen fikk fem millioner kroner fra regjeringen etter konkursen i Sydvaranger gruve i desember. Nå søkes det om 120 millioner kroner i nye omstillingsmidler, 20 år etter forrige bevilgning.

Positive

Dersom Sør-Varanger kommune skulle få de 120 millioner kronene fra regjeringen, forplikter de seg samtidig til å betale 20 millioner kroner over seks år. Et samlet kommunestyre var positive i forhold til søknaden kommunen nå er i gang med å jobbe med.

– Er 120 millioner kroner nok? Ja, jeg tror det, i forhold til det som er gitt til andre omstillingskommuner i liknende situasjon, sa ordfører Rune Rafaelsen.

Dette var kommunestyrerepresentantene enige i.

– Det er kanskje tilfeldig at summen er den samme som det vi fikk forrige gang, etter Sydvaranger-konkursen i 1996, sa Pål K. Gabrielsen (SV) som understreket sterkt at stikkordet måtte være bærekraft.

– Vi er enige. Nå vil vi begynne med å lobbyere dette inn blant våre partikollegaer i regjering og storting, sa Eilif Johannessen (H).
Ordfører Rafaelsen har vært i tre møter med Kommunal - og moderniseringsdepartementet om omstillingsmidlene kommunen nå skal søke på. Høyres Tove Alstadsæter fant grunn til å skryte av ordføreren.

– Han har hatt hånda trygt på rattet i denne saken, sa hun.

– Vi politikere gleder oss til å være med å bidra for å få en best mulig søknad, sa Cecilie Hansen (Sp).

Satsingsområder

I den foreløpige søknaden skisseres flere satsingsområder; realisere utviklingspotensial i eksisterende næringsliv, lansere Sør-Varanger som den mest nyskapende opplevelsesdestinasjonen i verden, nyetablering, rekruttering og attraktivitet, Barentshavet som utviklingsressurs og økt verdiskaping i grenseområdet Norge-Russland og Norge-Finland.

Sør-Varanger kommune har satt seg som mål at de gjennom de 120 omstillingsmillionene de vil få fra myndighetene skal opprette rundt 300 nye arbeidsplasser.

– Forventningsnivået er høyt. Ambisjonsnivået likeså, slik det må være, sa Eilif Johannessen (H).

Styringsgruppa

Styringsgruppa for utviklingen av søknaden består av Rune Rafaelsen (prosjektansvarlig), Tove Alstadsæter (H), plan- og utviklingssjef Håvard Lund (rådmann Nina Bordi Øvergaard som vara), Svein Sundquist (Bente Andersen som vara) og Monika Jerijærvi (Kåre Tannvik som vara). De to sistnevnte representerer næringslivet.
SVs Pål K. Gabrielsen foreslo å opprette en tverrpolitisk styringsgruppe, men dette gikk flertallet i mot.

– Vi synes det er merkelig at Arbeiderpartiet ikke vil ha alle partier med i styringsgruppa. Det er tydelig at de ikke vil ha alle med i denne omstillingen. Dermed blir det ikke omstilling for hele kommunen, slik vi ser det, sier Gabrielsen.
21. april vil kommunen avholde et folkemøte med omstilling som tema. 15. juni skal den endelige søknaden behandles i kommunestyret. Dagen etter sendes søknaden til Kommunal - og moderniseringsdepartementet og statsråd Jan Tore Sanner (H).

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no