10. des
SØLV. Linn Sotkajærvi(19) tok sølv i klasse for skoleelever under Yrkes-NM i Bergen i forrige uke. Foto . Jørn Fossmo.
 
Sølv til talentfull lærling
Lærling i billakkering Line Sotkajærvi fra Sør-Varanger ble lagt merke til under Yrkes-NM i Bergen. Hun fikk en sølvmedalje i klassen Skole-NM. - Et stort talent, sier fagdommer.

Publisert: 24.okt.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Ekspertdommer i faget, Bjørn Eirik Tveiten, sier hun er et stort talent og håper hun deltar i neste Yrkes-NM og måler seg mot de beste lærlingene i landet. Linn begynte som lærling på Sør-Varanger Bilteknikk AS i høst og var under mesterskapet assistert av mentor Joakim Pettersen fra Kirkenes videregående skole. I Bergen deltok hun i klassen for skoleelever. Også helsefaglærling Maria Malinina fra Sør Varanger gjorde en god innsats i en skarp konkurranse.

Øve med de beste

- Det var tøft å konkurrere fordi jeg ble plassert i gruppe sammen med en dyktig dansk mester. Han jobbet fort og effektivt, og da ble jeg litt stresset. Men jeg er utrolig stolt av å ha fått lov til å få være med og oppleve et slikt stort arrangement. Her traff jeg de flinkeste i Norge og Norden. Å øve sammen med de beste, er lærerikt og gir erfaringer. Jeg vet hva jeg kommer til i neste konkurranse om to år, dersom jeg bestemmer meg for å delta da, sier hun.

Mesterskapet gikk av stabelen fra mandag til torsdag i forrige uke. Hver dag fikk deltakerne nye oppgaver. Linn forteller at det var slitsom, men svært lærerikt og ga henne en nyttig erfaring med tanke på at hun om to år skal ta fagbrevet.

- Konkurransen ligner på det en må igjennom når en avlegger eksamen til fagbrevet. Sammen med mentor forberedte jeg meg så godt jeg kunne. Noen oppgaver fikk vi tilsendt på forhånd. Jeg er svært fornøyd med prestasjonene på bakgrunn av at jeg bare har vært lærling i to måneder. Noen dager ble tøffe på grunn av utfordrende oppgaver og uvante produkter, men stort sett ga konkurransen meg en god mestringsfølelse, forteller hun.

Gode rollemodeller

Daglig leder ved Sør-Varanger Bilteknikk AS, Stig Hjelm, mener det er en stor bragd av Linn bare det å komme som til et norgesmesterskap. På Bilteknikk jobber Linn tett sammen med en annen jente, fagarbeider Lena Paulsen, som også er hennes fadder.

- Flere jenter velger nå slike typiske gutteyrker, og det trur vi skyldes gode rollemodeller blant jenter, som blant annet Linn og Lena.

- På sikt har det betydning for rekrutteringen av jenter i denne bransjen. Snart kommer det tre jenter fra skolen som skal være utplassert hos oss, sier han.

Ekspertdommer innen billakkering, Bjørn Eirik Tveiten fra Oslo, sier at Linn er et lovende talent, og han håper hun ser på konkurransen i Bergen som trening mot neste yrkes-NM om to år.

- Skole-NM er ment å rekruttere talenter til å delta i de store mesterskapene. Det er viktig at vi får flinke lærlinger interessert i å delta i norgesmesterskapene, sier Tveiten som også er mentor og trener for de som er klare for de internasjonale mesterskapene.

Best i Finnmark

Ett-års lærling i helsefag Maria Malinina gjorde en solid innsats i en jevn konkuranse. Med seg hadde hun mentor Mona Elisabeth Olsen. Maria holder vanligvis til på Prestøyhjemmet.

Olsen forteller at Maria konkurrerte mot flinke to-års lærlinger og de som hadde fagutdannelse.

- Maria nådde ikke helt opp denne gangen, men hun fikk prøvd seg og høstet mange erfaringer. Konkurransen var svært jevn, fikk vi høre. Dette ga mersmak for Maria som bare har vært lærling i en par måneder, forteller Olsen.

Maria gikk til topps både i Finnmarksmesterskapet og Artic Skills. Nå håper mentoren at Maria skal holde et foredrag på Kirkenes Videregående skole for helsefagelevene og vise at helsefag ikke bare er stell, men mye mer.

Lagt merke til

- Kvaliteten under mesterskapet var høyt og konkurransen knivskarp. Det var lite som skilte våre deltagere fra de beste. sier Robert Flatli, daglig leder for tverrfaglig opplæring i Øst- Finnmark.

- Våre jenter ble lagt merke til på en positiv måte og har en lysende framtid som lærlinger og i videre jobb i Norge eller utland. De gjorde en imponerende innsats og er flinke representanter fra Finnmark, sier Flatli.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no