18. okt
FØRST UT: Ida-Marie Neuberg har fullført to år lærlingtid hos Nor-Vakt og kan skilte med bestått fagprøve innen sikkerhetsfaget.
 
Sør-Varanger i trygge hender
Ida-Marie Neuberg er først i Øst-Finnmark med fagbrev i sikkerhetsfaget.

Publisert: 23.nov.2013 14:37
Oppdatert: 23.okt.2017 10:34

Sikkerhetsfaget er et relativt nytt fag, og nå kan Nor-Vakt i Kirkenes skilte med sin aller første uteksaminerte lærling med dette fagbrevet.

- Veldig spennende, synes både hun og daglig leder Sven-Olav Olsen.

I dybden

For å kunne ta et fagbrev må du først gå Salg service og sikkerhet på videregående skole. Etterpå følger to år med opplæring i bedrift.

- Man går mye mer i dybden enn for eksempel et vekterkurs. Et slikt kurs går over tre nivå og er på rundt 850 timer. I sikkerhetsfaget er det i alt fire år, forklarer Olsen. Med et fagbrev har man mange muligheter og man stiller med stor kompetanse som er nyttig innen mange felter. Selv har hun konflikthåndtering som et favorittemne.

- Man møter forskjellige folk hele tiden, og da må man tenke på hvordan man skal forholde seg til dem, forteller hun. I tillegg til den operative tjenesten, handler faget også om planlegging, risikohåndtering, økonomi og juss.

Tøff prøve

Neuberg var ferdig med fagprøven tirsdag denne uka. Den bestod av både skriftlige og praktiske oppgaver.

- På den skriftlige prøven skulle jeg blant annet planlegge en festival. Da handler det om hvordan man skal legge opp med tanke på hvor stort arealet er, og hvor mye sikkerhetspersonell som trengs. Man må også regne seg fram til en pris på opplegget, forteller hun. Hun fikk også mange spørsmål om lover og paragrafer.

- De sensorene er helt rå på jussen, sier hun med et smil. På den praktiske delen fikk hun virkelig føle jobben på kroppen. Da var det både ransmelding på Shell og krangling mellom to personer som måtte løses. På ransmeldingen hadde hun løpende kontakt med alarmsentralen og sensorene var med da hun rykket ut for å sjekke meldingen.

- Da så de på hvordan jeg plasserte meg i forhold til bygget for å se an sitasjonen, - og om jeg forholdt meg rolig. De fulgte også med på hvordan jeg opptrådte i trafikken på veien, forteller hun. Under delen som omhandler konflikthåndtering røk de to sensorene i tottene på hverandre og Neuberg måtte avverge situasjonen. Alt dette på skuespill selvfølgelig, men ramme alvor for den blodferske fagbrevinnehaveren, som for øvrig bestod med glans.

Trives

Hun jobber nå som vekter hos Nor-Vakt, og forteller at hun trives i Kirkenes.

- Det er litt uvant med mørketid og ned mot 30 minusgrader, men det går bra. Det er en fin liten by, sier Neuberg, som opprinnelig kommer fra Bodø. Hun hadde vekterkurs trinn 1 fra før og fikk smaken på yrket i hjembyen før en kollega fikk henne med til Kirkenes.

- Han begynte også som lærling i faget, men han er i militæret for tiden, forteller hun.

- Det er første gang vi har hatt lærlinger her i bedriften. Det har også vært spennende og lærerikt for oss, legger Sven-Olav Olsen til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no