13. des
GRENSA: Samtidig som ordføreren er for mer russisk samarbeid, mener han også at det er viktig at Norge står sterkt ved grensa. Her er utsikt over grensa inn i Russland. (Arkivfoto)
 
Sør-Varanger mister etterretningsfolk
20 stillinger skal ut av kommunen, ifølge informasjon ordføreren har fått. Forsvaret er mer fåmælt, men bekrefter at noen må flytte.

Publisert: 01.mar.2017 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Forsvarets stasjon i Varanger er en lytte- og peilestasjon, med ansvar for et administrasjons- og støtteelement på Høybuktmoen, og en innsamlingsenhet på Viksjøfjell, begge i Sør-Varanger.

Feil signal

Ordfører Rune Rafaelsen forteller til SVA at han har fått opplysninger om at rundt 20 stillinger skal flyttes fra Sør-Varanger til Vadsø innenfor Forsvarets etterretningstjeneste. Han er ikke akkurat begeistret for beslutningen.

- Det er beklagelig at vi mister arbeidsplasser fra kommunen, og det er beklagelig for de ansatte som må flytte, sier Rafaelsen.

- Det er også feil signal å sende og svekke installasjonene langs grensa. Sør-Varanger grenser mot Russland, og da er det viktig med sterke offentlige institusjoner, mener han.

Ordføreren mener imidlertid at det ikke er et spørsmål de kan gjøre noe med i lokalpolitikken. På spørsmål om han vil appellere til regjeringen på noe vis, svarer han:

- Jeg vurderer å sende brev til forsvarsministeren og statsministeren. Jeg har også vært i kontakt med Aps Anniken Huitfeldt i Utenriks- og forsvarskomiteen, og har informert henne om dette, sier ordføreren.

- Flytter noen

Generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for Etterretningstjenesten, var i Kirkenes onsdag for å orientere ansatte. Han bekrefter ikke antallet stillinger som flyttes, eller hvor de flyttes. Men han bekrefter at noen stillinger vil flyttes ut av Sør-Varanger.

- Restruktureringen medfører ikke oppsigelse av noen av Etterretningstjenestens ansatte, men noen vil få arbeidssted et annet sted i Varanger-regionen. Dette innebærer heller ikke nedbygging, men geografiske endringer innen regionen, skriver Lunde til SVA.

Lunde er også vag om årsaken til flyttingen. Han viser til at de ikke kommenterer metoder, kapasitet og personellforhold av «operasjonelle og sikkerhetsmessige hensyn».

- Etterretningstjenesten må tilpasse sin virksomhet til de oppdrag den blir gitt, de utfordringer vi har og de utfordringer vi ser kommer, skriver han.

Etterretningssjefen forsikrer at prosessen håndteres i forhold til lover og avtaler, og at de ansatte er involvert i prosessen.

Underlagt Vadsø

Etterretningstjenesten har hatt aktivitet i Sør-Varanger fra 1947, og stasjonen i Vadsø ble etablert i 1951. I dag er etterretningstjenesten i Sør-Varanger underlagt Vadsø-stasjonen, med et administrasjons- og støtteelement på Høybuktmoen og en innsamlingsenhet på Viksjøfjell i Sør-Varanger kommune.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no