23. okt
STOR TRO: Barnehagesjef i Sør Varanger kommune, Eva Johanne Johnsen, ser fram til å komme i gang med prosjektet språkløyper som skal utvikle barns språkferdigheter. (Begge foto: Jørn Fossmo)
 
Sør Varanger skal bli språkkommune
Sammen med 26 andre utvalgte kommuner skal Sør-Varanger delta i prosjektet Språkløyper i regi av Utdannelsesdirektoratet (Udir). Dette er en unik nasjonal satsing på å forbedre barns og unges ferdigheter innen områdene språk, lesing og skriving.

Publisert: 23.nov.2016 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

jorn@sva.no

Målet er å styrke barnehagenes språkmiljø knyttet opp til overgangen mellom barnehage og skole. Barnehagene er grunnsteinen i det livslange læringsforløpet. God kommunikasjonsevne og et godt utviklet språk er en viktig forutsetning for deltagelse, læring og utvikling.

Språksatsing

Enhetsleder for barnehager i Sør-Varanger kommune, Eva Johanne Johnsen, forteller at hun har stor tro på dette prosjektet, som vil bli et viktig satsingsområde framover.

- Målet er å få språkopplæringen inn i er bedre system. Udir skal stå for opplæringen av kommunene. Det unike er at dette er første gang at det blir satset systematisk for å heve språkkompetansen ikke bare i barnehagene, men også i grunnskolen og videregående skolen - i samme strategi. Vi vet at dersom en faller av språklig i tidlig alder, har det store konsekvenser for læring og utvikling seinere. Språk er innfallsvinkelen til alt, sier hun.

Øke kvaliteten

Musikkbarnehagen er ifølge Johnsen et viktig språkstimulerende tiltak som alle femåringene i kommunen får være med på. Eirik Slagtern gjennomfører det musikalsk møtet med omlag 90 barn fra siste kullet fra sentrumsbarnehagene en gang i uka på Hesseng Flerbruksenter og Kirkenes barneskole. Ungene får også muligheten til å bli kjent med det skolemiljøet som møter dem som førsteklassinger. Gjennom musikken får barn muligheten til å lytte og leke med lyd, rim, rytme og fabulere ved hjelp av språk og sang.

- Jeg ønsker å fremme musikkbarnehagen som et fast tilbud og dette tiltaket blir vi å foreslå i oppvekstplanen som kommunen er i ferd med å utarbeide. Nå kan vi tilby barnehageplass til alle i kommunen. Neste utfordring blir å jobbe med kvaliteten og innholdet i barnehagesektoren. Å få på plass en tidlig og målrettet innsats med å forbedre barns skrive- og leseferdigheter, er noe vi mener vil øke kvaliteten i barnehagene, slår barnehagesjefen entusiastisk fast.

- Vi vet at vi kan påvirke på sikt.

Ta boka tilbake

Enhetsleder Johnsen forteller videre at kommunen er tildelt omlag en halv million kroner for å utvikle de språklige forutsetningene blant barn. Det er nedsatt ei prosjektgruppe, og planleggingsdagene framover vil ha fokus på språkprosjektet. Å bevisstgjøre foreldrene om betydningen av språklig stimulans og utvikling, er også en viktig del av planen og arbeidet. Dessuten ønsker Sør-Varanger kommune å utvikle sin kompetanse for bedre å kunne ivareta barn med innvandrerbakgrunn og barn med språkvansker.

- Jeg gleder meg å komme i gang med dette arbeidet. Jo mer jeg leser om prosjektet, dess mer blir jeg motivert for å få dette i gang i alle barnehagene våre. Vi lever i en digital verden der den digitale media er overalt, men nå er vi nødt til også å ta boka tilbake, sier hun.

- Ingen andre ting kan erstatte boka og lesingen, sier barnehagesjef Johnsen.

20. desember setter Sør Varanger kommune i gang arbeidet med kompetanseutvikling for hele organisasjonen i barnehagene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no