11. des
OPTIMIST: Rådmann Nina Bordi Øvergaard er både bekymret og optimistisk. ? Vi har store utfordringer, men vi må bare klare å takle dem, sier hun.
 
Sør-Varanger trenger babyboom og innflyttere for å klare eldrebølgen
Eldrebølgen, samhandlingsreformen, færre barnefødsler og for få fagfolk er noen av de store utfordringene for Sør-Varanger, mener rådmann Nina Bordi Øvergaard.

Publisert: 02.jun.2017 12:12
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

Kommunen fikk mye kritikk etter saken om Ruth Sibblund og vennene som ikke fikk spise middag sammen på 17. mai. SVA skrev også om pårørende som er bekymret for lav bemanning og om tillitsvalgte som er bekymret for de ansattes helse.

Eldrebølgen

– Penger alene løser ikke alle utfordringer vi har i omsorgstjenestene. Vi har stramme budsjetter, men vi har også utfordring med å skaffe nok hender og nok fagkompetanse i tjenestene, sier Nina Bordi Øvergaard.

Hun viser til SSBs statistikk som sier at i 2040 er det like mange som er 67 år og eldre som det er barn og unge i vår kommune. Befolkningen skal øke i kommunen vår og det er aldersgruppen 67 + som vil stå for økningen.

Den yrkesaktive aldersgruppen vil holde seg noenlunde konstant og det samme vil aldergruppen mellom 0-17 år. Dette vil bli en utfordring, som vi allerede nå er i starten av, sier hun.

I tillegg gjør samhandlingsreformen at kommunen må utføre flere nye oppgaver som krever kompetanse som må bygges opp.

Sykepleierutdanning

– 1. januar neste år starter Universitetet i Tromsø med sykepleierutdanning i Sør-Varanger. Jeg håper mange vil starte på det studiet. Med sykepleierfaglig utdannelse i bunnen kan vi utdanne folk videre til de nye tjenestene vi må utføre. I tillegg må vi kvalifisere egne ansatte. Vi må både få folk til å flytte hit, og vi må ta vare på dem vi har, sier hun.

– Kommunestyret har satt av en million kroner hvert år i en fireårs periode for kompetanseøkning og utdanning innenfor omsorgstjeneste, som også kan benyttes som rekrutteringstiltak.

Tiltak

Turnusordninger må omorganiseres, folk må bo lengere hjemme, ny teknologi må tas i bruk og frivillige må i enda større grad bidra. Det må også pårørende.

– Vi trenger både penger og flere hender, men det viktigste av alt er å ha folk nok til å utføre alle oppgavene, sier hun.

Ungdom

– Vi har begrenset bruken av dyre vikarbyråer, men vi er også avhengige av gode vikarer, og mange vikarer er ufaglærte. I sommer lyser vi ut sommerjobb for ungdom som har lyst å jobbe med et bedre miljø for eldre, og vi håper jo dette vil gi lyst til å ta en utdannelse innen helse og omsorg. Vi informerer også på skolene, sier Nina Bordi Øvergaard.

Hun tror også hele samfunnet vil nyte godt av mer fremsnakking.

Fremsnakke

– Vi har utrolig mange flinke fagfolk som står på og gjør en fantastisk jobb. Dem må vi alle skryte av. Vi må også skryte av for en flott kommune Sør-Varanger er å bo i og skryte av våre egne tjenester. Skal vi nå disse målene må vi alle være med og skape et positivt bilde av kommunen vår, sier rådmannen.

Befolkningstall

I 2016 hadde Sør-Varanger kommune 10 227 innbyggere.

6 451 av dem er i yrkesaktiv alder.

2 339 er i alderen 0-19 år.

1 437 er 67 år eller eldre.

I 2040 har antall 67+ økt til over 2 500 mens gruppen 0-19 år har sunket til under 2 500.

Antall yrkesaktive i 2040 har sunket til 6 393.

Totalt har kommunen 11 171 innbyggere i 2040.

Hittil i år er folkeveksten totalt -28 personer.

(Kilde: SSB)

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no