13. des
SERVERING: Målfrid Helseth leverer en tallerken med finnbiff og potetmos til Ruth Sibblund.
 
Sørget for 17. mai nummer to - med telefon fra sør
Astri Pedersen syntes den dårlige 17. mai-feiringen på omsorgsboligene var for ille. Så hun hev seg på telefonen.

Publisert: 23.mai.2017 12:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

Det ble ingen lystig 17. mai for Ruth Sibblund og flere av de andre som bor i omsorgsboligene på Eldresenteret i Kirkenes. Som vi skrev på nasjonaldagen, hadde et knippe damer forsøkt å få spise 17. mai-middagen sammen i kantina, som ellers er tom den dagen, men uten hell.

Middagen ble attpåtil ikke den finnbiffen og multekremen de hadde blitt lovt, men i stedet karbonader.

Men på mandag ble det andre boller. For i andre enden av landet satt Astri Pedersen og leste om saken.

Langvarig organisasjon

Astri Pedersen er leder og eneste faste medlem i organisasjonen "Hjerte For Mennesker". Organisasjonen har som mål å stille opp for folk som opplever mangel i hverdagen, takket være et fraværende støtteapparat.

- Det kan være snakk om et hjelpemiddel, en opplevelse eller en pengesum. Mennesker er ulike, men fellesnevneren er at noen ganger kan en håndsrekning fra en fremmed være det som skal til, står det på organisasjonens hjemmeside.

Da Astri leste om den labre 17. mai-feiringen til Ruth Sibblund og de andre på Eldresenteret i Kongens Gate i Kirkenes, var hun snar til å hive seg rundt.

- Jeg syntes det var forferdelig trist, og tenkte at nei, dette går det an å gjøre noe med. Ingen skal være forsømt på 17. mai, og eldre er verdt like mye som alle andre, sier hun til SVA.

Hun tok kontakt med avisa for å få detaljer om de eldre, og ringte rundt til bedrifter i Kirkenes for å se om de kunne hjelpe.

- På ett av hotellene stilte de opp med finnbiff, og et bakeri sponset marsipankake. Jeg fikk også tak i Kirkenes Hornmusikk for å spille utenfor etterpå, og jeg sjekket med pensjonistene, rådmannen og enhetslederen for å sørge for at kantina ble booket og alt var klart, forteller Pedersen.

På telefon

All organiseringen fra Astri Pedersens side var gjort via telefon fra Haugesund. Organisasjonen involverte seg ikke direkte i selskapet, men sørget bare for å koordinere alt.

- Så lite skal til. Det er så lett å se noe ille og tenke at noen skulle gjort noe. Avstand er ingen hindring, og det er ikke farlig å ringe rundt for å hjelpe andre. Folk blir bare blide, mener "Hjerte For Mennesker"-lederen.

Klokka fire på mandag var tre av pensjonistdamene på plass i kantina, da de andre to ikke hadde følt seg i god form. Middag og kake var levert til kantina, men det var ren selvbetjening - noe damene hadde blitt fortalt om, ifølge Astri.

Noen utfordringer er det med å organisere ting via telefon. En liten miskommunikasjon gjorde at kaka var merket til klokka 18, men det ordnet seg, som vi skal se senere i teksten.

Litt måtte også ordnes først. SVAs journalist endte opp med å hjelpe til selv, og personalet var behjelpelig med å ordne serveringsskjeer og vann til maten da undertegnede gikk og fant dem.

Og til slutt var det smil å se på Ruth, Målfrid og Anne-Marie da maten var på bordet.

- Det var nydelig mat, sa Anne-Marie etter første munnfull.

Etter hvert kom også Kirkenes Hornmusikk og holdt det gående i parken i en god halvtime. Damene tålte fire småfrosne grader, og var storfornøyde med showet, som var for flere av eldresenterets beboere.

- Ja visst var det fint. Alle var samlet, og vi fikk både kaffe og kake, helt gratis, sier Målfrid.

Klager ikke på ansatte - men...

Ruth Sibblund og Målfrid Helseth hadde ikke trodd det skulle bli så mye oppstyr rundt saken som det ble, etter SVAs nettsak 17. mai. Saken ble delt nasjonalt, og det kom mange reaksjoner.

Først og fremst vil de to pensjonistene påpeke at de ikke hadde noe å utsette på de ansatte.

- Vi har i grunn bare rosende ord å si om dem, sier Ruth.

Det er heller forholdene generelt de to klager på. Damene leier omsorgsbolig, og klarer seg stort sett selv - men en kommune uten mye rom i budsjettet har ikke gitt dem så mye å gjøre på dagtid. Så fester som den ovennevnte har mye å si.

- Hverdagen er så grå som den kan bli, mener Ruth.

- Vi kan få besøk på kveldene, men på dagtid er jo familien på jobb. Vi har en håndfull beboere her vi kan prate med, men det er ikke alle her som hører så mye, sier Målfrid.

Heller ikke beboer Anne-Marie Lindgren trives.

Damene gleder seg til å kunne sitte ute når det blir varmere, men det blir ikke mer å gjøre av det.

- Om noen har tilbud, kom med dem, oppfordrer Ruth.

Blant andre Henning Bråten forsvarte de ansatte på eldresenteret i etterkant av arge Facebook-kommentarer på den opprinnelige saken.

Informasjon

Det var et arrangement for eldre på Thon hotell på 17. mai, men de på Eldresenteret som Pedersen snakket med hadde ikke fått det med seg.

- De visste ikke om det før etterpå. Der kunne de blitt informert litt klarere - å komme på døra til dem og fortelle om det, mener Pedersen.

Astri Pedersen har drevet med veldedighet siden 2004. Hun ble dekorert med Kongens Fortjenstmedalje i sølv i 2014, nettopp for alt veldedighetsarbeidet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no