13. des
Mye fart og spenning, både for deltakere og publikum under First Lego League. Her fra finalen i robotkjøring mellom Alpha Green (Kirkenes) og White Foxes (Vadsø).
 
Spenning med Lego, roboter og gjenvinning
Roboter kjempet så klossene sprutet under First Lego League i Kirkenes. Se det store fotogalleriet til høyre!

Publisert: 09.nov.2015 14:58
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Lørdag morgen startet First Lego League nøyaktig samtidig i de skandinaviske landene. Også i gymsalen på Kirkenes skole. Det er fem konkurranser å hevde seg i, forskning, markedsføring, samarbeid, teknologi og robotkjøring. Team Jarfjord skulle bli nominert i alle, og stoppet til slutt i semifinalen i robotkjøringa.

– Litt nedtur

– Det var littegrann nedtur å ikke vinne konkurransen til slutt, men vi er likevel veldig fornøyd, sier Sebastian Mikkola. Laget fikk mye skryt underveis, vant markedsføringsprisen, og stilte på en ekstra runde i robotkjøring bare for at et av de andre lagene skulle få fullført.
SVA fulgte laget i konkurransen og fikk være med på prøvekjøring av robot, teknologipresentasjon og forskningspresentasjon, og de siste rundene på banen med legoroboten.

Mange oppgaver

– Det er om å gjøre å klare flest mulig oppdrag med roboten på to og et halvt minutt. Den skal rive et hus og sortere materialene, starte en sorteringsmaskin, gjenvinne en bil, kompostere, gjenvinne plast..., forteller Eivind Langholz, en av elevene på laget.
– Det er vanskelig, vi har øvd masse, men en av oppgavene klarer vi ikke fordi læreren vår har glemt noen deler igjen på skolen, legger Sebastian Mikkola til.
– Vi hadde en litt enklere robot før, men nå har vi en EV3, den er bedre, sier Langholz.
– Vi har tre forsøk i konkurransen og har en øvingsbane som vi kan bruke til å justere og omprogrammere underveis. Vi hadde tenkt å bygge en robot med sensorer som kunne lese fargekoder på banen, men det ble for komplisert å lære på så kort tid, sier Mikkola.
– Men dette er kjempeartig, vi lærer veldig mye underveis, legger Karianne Aule Malin til.
– Hei, vi har fått seks laiks på facebooksida vår, bryter Eivind Langholz inn.
– Når laget du den, spør Sebastian Mikkola.
– Nå i dag, flirer Eivind.

Kaster for mye

På forskningspresentasjonen fortalte Andrine C. Alme og Christine Marie Nielsen om spørreundersøkelsen de hadde laget om gjenvinning i Sør-Varanger.
– Hvor flink er folk i Sør-Varanger til å sortere søppel, var spørsmålet vi sendte ut til sjetteklassene i kommunen. Vi fikk ganske mange svar tilbake, men svarene viste at bare ni prosent gjenvinner plast, og at 48 prosent kaster batterier rett i søpla. Folk er flink å gjenvinne papir, men det er nok fordi det er papirinnsamling, forteller Andrine.
De hadde forslag til løsning, blant annet en app som skulle gjøre det lettere å finne gjenvinningsstasjoner, og som også hadde en quiz og et spill. Laget fikk mange spørsmål og skryt fra dommerne.
– Det var veldig fine tilbakemeldinger å få. Vi var litt nervøse i starten, men det gikk seg fort til, sier Andrine.

Roboten streiket

På robotbanen, den mest publikumsvennlige oppgaven, gikk det hardt for seg. Vadsølaget White Foxes møtte Team Jarfjord og fortvilelsen var stor da roboten til vadsøværingene ikke ville gjøre noe som helst, samtidig som jarfjordroboten surret og gikk på den andre delen av bordet.
– Det var feil på styringsenheten, så det var bare å gi seg. Heldigvis hadde vi et forsøk til og en ekstra EV3, og i mellomtiden måtte vi bytte og programmere på nytt. Men jeg tenkte at nå var løpet kjørt, det kunne ikke bli verre, forteller Mika Bohinen på vadsølaget.
Kanskje var det dette som skulle til? Skuldrene ble senket, stresset borte og resten av konkurransen gikk på skinner for vadsøværingene.
– Ja, det kan godt hende, sier han etter finalen.
– Plutselig var vi i finalen og vant, det hadde jeg ikke trodd da roboten streiket, ler Bohinen.

Kube-løser

Bernt Nilsen, initiativtaker til First Lego League i Sør-Varanger, hadde bygget en legorobot som kunne løse Rubiks kube. Med sensorer som leste av fargene på kuben og deretter snudde og vendte til den fikk alle delene på rett plass. Utfordringen til publikum var å klare å slå roboten. Nilsens demonstrasjon endte med 43 trekk på ett minutt og 57 sekunder. Lite visste han om at konferansier Pål Riise hadde funnet og holdt hemmelig en vadsøværing som knuste roboten. Det var deltaker på White Foxes, Kevin Duron. Med kamera på seg, storskjerm, tidtaking og spent publikum, løste han kuben på 37 sekunder.
Jubelen var stor, og Nilsen bare bøyde seg i støvet for utfordreren.
– Til neste år skal jeg bygge en enda raskere robot, lo Nilsen etterpå.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no