8. des
KORPS: Kirkenes skolemusikkorps spiller kronprinsmarsj for kongen 25 år siden forrige gang de gjorde det.
 
Spiller marsj for Kongen 45 år etter
Under det daværende kronprinsparets besøk i Kirkenes i 1969 dirigerte Willy Andreassen Kirkenes skolemusikkorps som spilte hans egenkomponerte «Velkomstmarsj for kronprinsparet». Nå får majesteten høre marsjen igjen.

Publisert: 06.okt.2014 13:55
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja reiste landet rundt året etter at de hadde giftet seg 29. august 1968. Under besøket i Kirkenes skulle de få en egen marsj.

Stort

70-årige Willy Andreassen flyttet fra Kirkenes til Tønsberg i 1969. Etter at hans mor døde og hans yngste bror, Arild, flyttet etter for noen år siden, er han ikke så ofte i Sør-Varanger lenger. Han har heller ingen planer om å komme for å få høre igjen marsjen han skrev for kronprinsparet i 1968 nå når hans majestet Kong Harald kommer til Kirkenes i forbindelse med Frigjøringsjubileet i slutten av oktober.

– Nei, det skal jeg nok ikke. Men det er artig at korpset igjen skal spille marsjen jeg skrev.
Mange marsjer
Andreassen har skrevet mange marsjer, men bare én er spilt for kongelige gjester.

– Hvordan gikk du fram når du skulle skrive en marsj for et så celebert selskap?

– Det jeg tenkte på var at marsjen skulle være spillbar for skolemusikkorpset som skulle framføre den. Jeg måtte ikke legge nivået for høyt.

– Og responsen var bra fra dine musikere?

– Ja, veldig. Marsjen passet bra for korpset. Artig var responsen også i media. Oslo-avisene skrev at «Velkomstmarsjen for kronprinsparet» var så iørefallende at den kunne ha passet som norsk bidrag til Melodi Grand Prix.

– Tok du det som en kompliment?

– Joda, sier Willy og ler høyt.

Eirik Slagtern, som er dagens dirigent i Kirkenes skolemusikkorps, gikk i femte klasse i 1969 og var med og spilte for det daværende kronprinsparet.

– Eirik spilte trommer i korpset den gang. Skal jeg være helt ærlig, så hadde jeg glemt hele marsjen inntil Eirik ringte meg og minnet meg om den og sa at korpset skulle spille den for Kongen, sier Andreassen.

Endrer

– Tror du Kongen kjenner den igjen, 45 år etter at han hørte den første gangen?

– Nei, det er vel heller tvilsomt. Nå har vi også skrevet om arrangementet av marsjen noe. Opprinnelig så var marsjen skrevet for bare messingblåseinstrumenter, som korpset hadde den gangen. Nå har treblåserinstrumentene også kommet inn i korpset. At korpset får framføre marsjen for Kongen igjen blir stor stas og veldig artig, sier marsjkomponist Andreassen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no