18. nov
ATTRAKTIVE: Stemmene til Uavhengig representant Knut Mortensen (fra venstre), Venstres Stian M. Celius og SVs Pål K. Gabrielsen, var attraktive under budsjettbehandlingen. Her snakker de med Aps gruppeleder, Aksel Emanuelsen.
 
Spillet om stemmene
Det var hektisk aktivitet i forkant av avstemningen i budsjettbehandlingen i kommunestyret onsdag kveld. Klokken kvart over ti, etter nærmere elleve timers kommunestyremøte, hadde endelig Sør-Varanger kommune fått budsjettet i havn, med tretten mot tolv stemmer.

Publisert: 10.des.2014 22:52
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

De er små, men de hadde makt, de representantene som er alene i dagens kommunestyre. Det var nemlig de single stemmene til Venstres Stian Celius, SVs Pål Gabrielsen og uavhengig representant Knut Mortensen, som var de mest attraktive under budsjettbehandlingen. Ordfører Cecilie Hansen, som tidlig på ettermiddagen hadde et håp om at budsjettbehandlingen skulle være ferdig 16:30, ga tre timer senere følgende beskjed til kommunestyret;

- Nå går Senterpartiet, Høyre, Frp, SV og de uavhengige representantene Agnar Jensen og Knut Mortensen i gruppemøte for å sy sammen et budsjett, sa Hansen med håp i blikk og stemme.

Inn og ut

Venstres Stian M. Celius, som tidligere var alliert med de borgerlige, ble igjen sammen med Aps kommunestyregruppe. Men tiden gikk og det varte og rakk før den nye konstellasjonen ble enig. Først kom Mortensen ut av grupperommet og sa at de hadde støtt på kvist. Så kom Gabrielsen ut. Da var det mange Senterparti-, Høyre og Frp-politikere med bekymrede miner i ansiktet.

- Vi ble ikke enige om Barentshallene, KILA-prosjektet og distriktene. Det er synd at vi ikke får til barnehagen i Neiden og gymsal i Jarfjord. I tillegg ville vi ha Barentshallene inn i kommunen igjen, sa Gabrielsen utenfor grupperommet.

Dermed var det oppstått en ny situasjon og partiene som skulle redde årets kommunebudsjett hadde ikke det flertallet de hadde da de lukket døren noen timer tidligere. Men ikke før hadde Gabrielsen gått ut, så gikk Mortensen inn. Og dermed var de tretten likevel, akkurat så mange som et flertall i dagens kommunestyre krever.
Og Mortensen ble enig med partiene Høyre, Frp og hans uavhengige kollega, Agnar Jensen.
Å bli enige om et kommunebudsjett i den politiske sammensetningen som nå er i kommunestyret, er mesterskap i svelging av kameler. Det var tidlig klart at skolestrukturen ble berget og driften ved omsorgssenteret på Bugøynes videreført.

Nei til formannskapet

- Vi har valgt å ikke ta noen av formannskapets forslag til kutt. Heller ikke driften av Barentshallene, sa ordfører Cecilie Hansen da hun kvart over ni gikk på talerstolen. Da hadde årets siste kommunestyremøte vart i nærmere ti timer.
Venstre var i opposisjon på budsjettet.

- Dette var ikke så ille, men dette er ikke et budsjett vi kunne være med på. Vi ønsket gratis hall-leie og en klimaplan, for å nevne noe. Dette er ennå et budsjett hvor vi ikke kommer med noen avklaring for ny skole på Bjørnevatn/Sandnes, sa Stian M. Celius og strakte ut en hånd til SV og Ap for framtidige budsjettbehandlinger.

- To millioner kroner til nyskolen er litt puslete, sa Lena M. Bergeng (Ap).

Gratis trening til barn og unge var et av forslagene som ikke ble med i det endelige vedtaket.

- Men vi legger en halv million kroner i en pott som idrettslagene er velkomne til å søke på, sa Tove Alstadsæter (H).

Sps Kurt Wikan beklaget at de ikke fikk igjennom forslaget om gjenåpning av barnehagen i Neiden, men dette vil bli tatt opp igjen på nyåret.

Budsjettet

Budsjettet for 2015 ble lest opp av ordfører Hansen.

Det blir ingen reduksjon i driftstilskuddet til menigheten, museene og Nora-senteret. Det blir ingen endring i driften av Barentshallen. Skogfoss barnehage legges ikke ned. Det blir ingen endring i skolestrukturen. Frisklivssentralen blir ikke lagt ned, men styrket med en stilling. Bugøynes omsorgssenter legges ikke ned. Det blir ingen endring i vedtektsendring søskenmoderasjon på SFO. Det blir ingen endrede vedtekter i betalingen på kulturskolen.

Barnehagen i Neiden blir ikke startet opp. Det bevilges penger til It`s Learning, kompetanseheving for lærere. Bjørnevatn skole får 600 000 kroner til utstyr og inventar.

Av inntjening så tjener kommunen en million kroner på ledige stillinger. Det settes av ni millioner kroner i fond, seks av disse fra eiendomsskatt. Sykefraværet skal ned (halv million i inntjening). Det opprettes et skjønnhetsråd for 50 000 kroner og parker og grøntområder rustes opp for en halv million kroner. Det satses nærmere en halv million kroner på lærlinger i kommunen. Like mange penger settes av til kultur- og idrettsformål. Det tjenes inn to millioner kroner i ekstra midler fra ikke brukte midler i utredning av eiendomsskatt. 300 000 kroner brukes til sommerjobber for ungdommer. Og det lånes to millioner kroner til forprosjekt på ny skole på Bjørnevatn/Sandnes (100 000 kroner i renteutgifter).

Nært

- Dette er ikke så langt unna vårt budsjettforslag, sa Aps gruppeleder Aksel Emanuelsen fornøyd.

- Budsjettvinneren er Sør-Varanger kommune, sa Hans Hatle (H).
Et tilleggsforslag fra Høyre om at kommunen sammen med Kirkenes havnevesen de neste to årene sammen setter av 60 millioner kroner til havnerelaterte formål ble vedtatt mot SVs stemme.
Bror Sundstrøm (H) sa at posisjonspartiene i fire år nå har skapt budsjett som har ført kommunen ut av sumpa.
Salget av kommunens aksjer i Sør-Varanger Invest, som var en del av inntjeningen til flertallet, var også gjenstand for debatt. Celius var kritisk.
- Jeg har lært en ting når det gjelder aksjesalg. Selg når de er på topp og ikke på bunn. Nå er disse aksjene på bunn, sa Celius.

Roser og ros

Ordfører Cecilie Hansen avsluttet maratonmøtet i kommunestyresalen med ros og roser til rådmann Bente Larssen, som har gjennomført sin siste budsjettbehandling i kommunestyret i Sør-Varanger kommune.
- Det har vært en glede å jobbe med deg, sa en tydelig rørt ordfører til en ikke mindre rørt rådmann.
Og med "Deilig er jorden" fra politikere og byråkrater i rådhuset, så var maratonmøtet slutt, etter nærmere elleve timer med politikk og tall.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no