8. des
STOR SUKSESS: Norges generalkonsulat i Murmansk kommer trolig til å holde åpent for grenseboere flere lørdager, for prøvelørdagen ble en stor suksess.
 
Sprengte grenser
Det lørdagsåpne generalkonsulatet i Murmansk ga en skikkelig boost for de visumfrie grensekrysningene.

Publisert: 03.mar.2014 15:18
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

På de 641 dager fra den norsk-russiske avtalen trådte i kraft frem til sist lørdag var det skrevet ut 1 300 grenseboerbevis til russiske grenseboere, eller bare litt i overkant av to bevis per dag.
Konsul Marit Egholm Jacobsen kan melde om en syv prosents økning på bare én dag etter at generalkonsulatet sist lørdag holdt åpent for å håndtere grenseboersakene.
– 86 personer hadde booket time, mens 75 personer møtte frem. Det er kjempebra på en dag, og uten å love noe så kommer vi nok til å prøve dette igjen, sier konsulen.

Reise langt

Fra den 29. mai 2012 kunne befolkningene i størsteparten av Sør-Varanger, og i hele Petsjenga, søke om å reise visumfritt ved hjelp av grenseboerbevis.
Per nå har 3 300 personer i Sør-Varanger skaffet seg beviset, mens det på russisk side har hengt etter. Der er søknadsgrunnlaget cirka 40 000.
Folk i Petsjenga må reise til generalkonsulatet i Murmansk for å få søknadene sine håndtert, og må da nødvendigvis ta seg fri fra jobb og skole. Systemet er at de i forkant legger inn relevant informasjon via Utlendingsdirektoratets søknadsportal. De betaler også 20 euro, og booker tid hos konsulatet i Murmansk. Der har dørene vært åpne for å fullføre søknadene to dager i uka, to timer på tirsdager og tre timer på fredager. Reisen til Murmansk har vært nødvendig for å ta fingeravtrykk, bilde og også signere.
Deretter skal kortene produseres, og grenseboerne må derfor ta nok en tur til Murmansk. Om de da ikke gir sitt samtykke for at andre kan plukke opp kortet.
– Noe de fleste i praksis har gjort, forklarer Marit Egholm Jacobsen.

Vil ha fler

Fra norsk side har det lenge vært et ønske om å åpne honorært konsulat i Nikel. En av effektene ville være at folk slapp å ta den lange turen til Murmansk for å søke.
Det har ikke kommet noen endelig avklaring fra russisk side om denne saken, og det jobbes fremdeles med den.
Fra generalkonsulatets side ble lørdagsåpningen testet ut for å se om det var lettere for folk å komme på lørdager.
– Seks personer var på jobb og tre luker åpne. Stemningen var kjempebra, og det var veldig fint og gøy å jobbe når vi opplevde at dette ble tatt så godt imot, sier konsulen på telefonen fra Murmansk.
Det kom også mange spørsmål om det blir flere lørdagsåpne dager. Sånn a la: «Bestemor vil gjerne søke, og da kan vi følge henne hit en annen lørdag».
Marit Egholm Jacobsen påpeker at grenseboeravtalen har en viktig symbolverdi for samarbeidet mellom Norge og Russland i nord.
– Det er også lett å få visum, men vi ser at grenseboerne reiser spesielt mye, understreker hun.
For reisende med grenseboerbevis sto for mellom 15 og 20 prosent av trafikken over Borisoglebsk/Storskog i fjor.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no