24. okt
HELLERISTNINGER: Disse blir ansett som et av de største arkeologiske funnene i Sør-Varanger. Dermed må Norterminal jobbe rundt dem.
 
Spritbehandler helleristning-området
Arkeologene fant flere helleristninger på det freda området på Gamnes i oktober. De skal være der i to år, og venter å finne enda flere.

Publisert: 08.jan.2016 14:48
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

NRK Finnmark melder om at det har blitt funnet flere helleristninger på Gamneset. Det bekrefter Anja Rothniemi, prosjektleder for arkeologiske undersøkelser ved Tromsø museum, idet SVA tar kontakt med henne.

– I oktober i fjor fant vi flere figurer på grunnflata i det avgrensede feltet der vi fant helleristninger i sommer, forteller hun. Dermed har antallet helleristninger økt fra omtrent 30 til 48.

Nå satser arkeologene på å avdekke flere. Det gjør de ved å fjerne lav som dekker steinene, på en måte som skal være så skånsom som mulig for selve steinen.

– Det er lav på steinene som gjør dem ruglete, og som gjør det vanskelig å se helleristninger under. Vi behandler området med sprit for å drepe laven. Vi forventer at det vil komme frem enda flere helleristninger, sier Rothniemi.

Den første spriten ble lagt på bakken før arkeologene forlot området for vinteren. De kommer tilbake når snøen har smeltet.

– Det blir forhåpentligvis i mai. Da vil vi vurdere effekten av spriten, og eventuelt dekke det til med sprit en gang til, forteller prosjektlederen.

Undersøker rundt

Arkeologene har også undersøkt områder rundt stedet der selve helleristningene ble funnet. Men så langt ser det ikke ut som at flere områder vil måtte fredes.

De har ikke funnet noen spor etter bosetning rundt, og har så langt ikke påvist helleristninger noen andre steder. Rothniemi tror ikke sjansene er store for at det finnes utenfor området de har avdekket allerede.

– Vi kommer også til å spritbehandle flere av de mer lovende flatene i nærheten, i en omkrets på 100-150 meter. Da vil vi kunne se mer sikkert om det er helleristninger andre steder, sier Rothniemi.

To år

Arbeidet er langt fra over på selve helleristningfeltet. Det er nemlig sakte arbeid: Rothniemi ser for seg at det kommer til å ta dem to år å få rengjort og avdekt alt.

– Hvordan vil eventuell utbygging på Gamneset påvirke arbeidet deres på den tiden?

– Vi har som forutsetning at vi skal ha tilgang på feltet. Vi er i dialog med Norterminal og Riksantikvaren for å få det så smidig som mulig, svarer hun.

Før utbyggingen kommer i gang, satser arkeologene på å dokumentere Gamnes-området grundig.

– Vi vil ta vare på det for ettertiden, sier Rothniemi. Museet ønsker blant annet å kunne gjenskape området som modeller eller illustrasjoner.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no