22. nov
(Illustrasjonsfoto: Arkiv)
 
Spyttet og sparket etter politiet
Retten tok hensyn til at mannen har begynt å få orden på livet, og ga ham samfunnsstraff. I fjor truet han politimenn, og spyttet og sparket etter dem.

Publisert: 19.mar.2015 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Mannen fra Sør-Varanger møtte i Øst-Finnmark tingrett forrige uke. Der ble han dømt for narkotikabruk, og for å ha motsatt seg arrest og truet politimenn.

Aktor ønsket opprinnelig 90 dager fengsel for den tiltalte mannen. Han hadde nemlig en betinget dom på seg fra før av. Men siden mannen er i en prosess med å få orden på rusproblemene og utdanning, sa retten seg enig i å gjøre 90 dager fengsel til 90 timer samfunnsstraff.

Basketak

Hendelsene fant sted i Vardø i januar i fjor. Mannen nektet å fjerne seg fra et bosted der han var og drakk. Beboeren ringte politiet, som kom til stedet. Da gikk mannen opp i kampstilling, og idet han ble ført ut, ble det et basketak i gangen, der mannen fikk en sprut pepperspray i ansiktet.

Ifølge rettspapirene spyttet, sparket og slo mannen ut i lufta mens han ble ført til politibilen, og han fortsatte med dette helt til han var innsatt på glattcelle.

«Tiltalte fremsatte også trusler og uttalte at de måtte være klar over hvem han var og at han skulle drepe dem og at ingen skulle ta han uten at det straffet seg. Videre uttalte han at de bare måtte ringe til Kirkenes for å høre hvem han var og at han skulle oppsøke politibetjentene når han kom ut og at de aldri skulle føle seg trygge, da han skulle ta dem og stikke dem,» står det videre.

Frikjent

Mannen sa seg skyldig i det han ble dømt for. Han husket lite fra kvelden da han ble arrestert, og husket blant annet ikke å ha fremsatt trusler. Han innrømte også å ha brukt narkotika, etter at politiet fant THC i en blodprøve som ble tatt.

Det eneste som forsvareren ba om frikjennelse for, ble han heller ikke dømt for. Mannen sto nemlig også tiltalt for å ha løyet til politiet som vitne under en straffesak.

Politiet oppsøkte mannen i hjemmet hans i mars i fjor, i forbindelse med etterforskning av et ran. Politiet mistenkte ikke mannen for å ha vært med på ranet, men mente at han kunne ha opplysninger om saken. Mannen hevdet at han ikke kjente en navngitt person som politiet spurte om, og at han ikke hadde vært i kontakt med vedkommende. Men politiet satt på opplysninger om det motsatte.

Det viste seg at det ikke hadde noe å si hva mannen sa, for beslutningen om ransaking ble ikke registrert skriftlig. Det er i strid med straffeprosessloven. Et vitne som kunne forklart seg om saken var heller ikke til stede.

Mannen ble pågrepet da politiet mente at han løy til dem, men da fikk han status som siktet. Da han gjentok det politiet mente var usant i et avhør i etterkant, kunne han dermed ikke lenger dømmes for å lyve til dem som vitne.

Vitne fikk bot

Et vitne i saken unnlot å stille til rettsavhør, og ble dømt til 5000 kroner i bot. Vitnet var i utlandet på det tidspunktet, men skulle stille til fjernavhør via telefon.

Vitnet hadde rett og slett glemt at rettssaken skulle være den dagen. Glemsomhet er ingen unnskyldning for retten, og dermed fikk vitnet bot.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no