9. des
FORSKER: Per Trygve Normann er seniorforsker ved FHI. Han kommer ikke selv til å samle inn spytt. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Spyttprøver skal avdekke hva bilistene har i blodet
Folkehelseinstituttet vil finne ut av sjåførers rusvaner i Sør-Varanger og i Finnmark, og får hjelp av politiet til å sjekke totalt 3000 bilførere. Men det skjer frivillig, og resultatene blir straffrie.

Publisert: 30.sep.2014 11:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Akkurat nå befinner et forskningsteam fra Folkehelseinstituttet (FHI) seg i Øst-Finnmark, der de har begynt på et langvarig prosjekt. De skal samle inn spyttprøver fra totalt 3000 frivillige bilister over hele fylket i løpet av de neste tolv månedene. Dette gjør de for å finne ut hvilke medikamenter folk har i blodet når de er ute og kjører. Dette vil dermed kunne hjelpe dem med å finne ut hvilken ulykkesrisiko det er knyttet til å ha alkohol, medikamenter og andre rusmidler i kroppen når man kjører bil.

- Vi ønsker å danne oss et fullstendig bilde av hva folk har i kroppen når de er ute og kjører i Finnmark, sier Per Trygve Normann, seniorforsker i FHI. Han har vært med på å planlegge studiet.

Undersøkelsene gjøres i samarbeid med politiet. FHI sitt personale har nemlig ikke myndighet til å vinke inn trafikanter. I stedet stopper politiet biler for kontroll av førerkort, promille eller liknende.

- Samtidig spør politiet sjåføren om han eller hun vil være med på undersøkelsen. Så står vi klare litt lenger bort. Hele prosessen skal ikke ta mer enn fem minutter, sier Normann.

Anonymt

Hele undersøkelsen skal være anonym. FHI noterer ikke ned noe navn eller bilnummer, og de gjør ingen analyse på stedet. Politiet får heller ikke tilgang til noen av opplysningene FHI tar inn. Dermed er det ikke noen konsekvens for bilføreren om instituttets personale finner noe i spyttprøven.

Det betyr imidlertid ikke at man slipper unna om politiet fatter mistanke om beruselse når de stopper bilen. Hva politiet gjør og hva FHI-personalet gjør er helt uavhengig av hverandre. Selv når man tas for promillekjøring eller liknende, er det meningen at man skal få muligheten til å avgi spyttprøve til FHI.

Ingen varsel

Samtidig skal resultatene være så ekte som mulige. Derfor vil ikke FHI si når de møter opp på forskjellige steder.

- Vi vil dukke opp regelmessig rundt om i Finnmark igjennom hele det neste året, sier Normann.

Normann er veldig spent på hvor mange som vil delta i Finnmark. Men han opplever at de aller fleste har sagt ja til å delta i et liknende studie andre steder i landet.

- Folk virker å ha svært stor tillit til Folkehelseinstituttet. De vet vi driver med seriøst arbeid, og er veldig fortrolige med å dele informasjon om sin bruk av alkohol og andre rusmidler så lenge det foregår anonymt, sier han.

Også i Murmansk

Dette er første gang det gjøres en slik undersøkelse i et fylke, ifølge Normann.

- Vi har valgt Finnmark blant annet fordi at et tilsvarende studie planlegges i Murmansk, sier han. Det studiet gjøres av Helseministeriet i regionen i samarbeid med FHI.

FHI ønsker nemlig også å kunne sammenligne resultatene i Finnmark med forholdene på russisk side.

Det er meningen at resultatene skal benyttes av alle som jobber med trafikksikkerhet. Men det er for tidlig å si hvilke konsekvenser undersøkelsen får.

- Nå er vi bare ute etter å kartlegge og få fakta på bordet. Så vil vi ha en dialog med aktuelle myndigheter om tiltak i etterkant, fastslår seniorforskeren.

Undersøkelsen er støttet av Helse- og Omsorgsdepartementet.

En gang over nyttår vil et team ved Finnmarkssykehuset samle inn liknende data på sykehusenes akuttmottak i Finnmark. De ønsker nemlig også å ta blodprøver fra alle som har blitt skadet, enten det er i trafikken eller av andre årsaker. Også her er det frivillig å være med, og ingen personlige opplysninger lagres, annet enn skadetypen og om skaden er fra en trafikkulykke eller av andre årsaker. Her ser imidlertid FHI spesielt etter rusmidler.

- En tilsvarende studie i Oslo-området viser at det er mye rusbruk blant folk som har skadet seg i trafikken, sier Normann.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no