8. des
VALGKAMP: Rune Rafaelsen tok for seg 110-sentralen som en del av valgkampen høsten 2015. Her er han på brannstasjonen i den forbindelse. (Arkivfoto: Yngve Grønvik)
 
Startskudd for flere års arbeid mot 110-sentral
Direktoratet for samfunnsberedskap (DSB) har avgjort at 110-sentralen i Finnmark flyttes fra Hammerfest til Kirkenes. Nå starter et heftig, flerårig arbeid.

Publisert: 28.sep.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

DSB har pålagt Sør-Varanger kommune å opprette 110-sentral for hele Finnmark, med pengestøtte fra alle de andre finnmarkskommunene. Med beskjeden fra DSB, har startskuddet gått for arbeidet med 110-sentralen som flere har jobbet hardt for å få til Kirkenes.

Fra før av har det kommet en del forslag og muligheter, deriblant tegninger på nytt bygg mellom rådhuset og politistasjonen. Men ingenting er fastsatt ennå, og nå må alle de involverte organisere seg sammen.

- Nå starter det egentlige arbeidet, sier politimester Ellen Katrine Hætta.

- Vi må prosjektere hva vi skal ha og hvordan, og få en ny organisasjon på plass, sier 110 Finnmark-leder Gerd Isaksen.

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen forteller at de setter sammen en arbeidsgruppe på mandag, der de blant annet vil samarbeide med politiet, Helse Finnmark og Sivilforsvaret.

- Vi vil gå i gang med én gang, og gjøre alt vi kan for å få til en skikkelig sentral, forsikrer han.

År frem i tid

Det er fremdeles usikkert hvor lang tid det vil ta før 110-sentralen er på plass i Kirkenes, og hvordan det skal skje. Det som er sikkert, er at det kan ta flere år. Det er snakk om å bygge et nytt bygg for å samle 110-sentralen til brannvesenet og 112-sentralen til politiet, og muligens også AMK-sentralen til helsevesenet.

- Vi vet ikke når leverandørene får kapasitet til å flytte og omprogrammere nødnettet, sier Isaksen.

Hun har tidligere gjettet på at det kan ta tre til fem år å fullføre prosessen. Men i realiteten vet hun ikke. Heller ikke politimesteren eller ordføreren kan si noe om tidsbruken.

Over ni ansatte

Isaksen vet heller ikke antallet ansatte som kommer til å samles på 110-sentralen i Kirkenes.

Men det ser ut som det i alle fall blir flere enn de ni som jobber på 110-sentralen i Hammerfest nå.

- I dag har vi 24-timers turnus, og jeg tviler på at vi får beholde den. I tillegg er det krav om samiskspråklige ansatte, sier hun.

Flyttingen til Kirkenes er støttet av alle de 110-ansatte i Hammerfest ifølge Isaksen. Men det er usikkert hvor mange av de nåværende ansatte som vil flytte fra Hammerfest til Kirkenes når den tid kommer.

- Noen av dem er fast etablert med familie i Hammerfest, påpeker hun.

Flere av de som skal jobbe i Kirkenes, må sannsynligvis også ha litt forberedelsestid i Hammerfest. Det er lang utdanning og strenge regler rundt det å arbeide på en 110-sentral.

- Det er et ønske om hospitering, altså at nyansatte operatører får være på vår 110-sentral. Slik får de trygghet og kunnskaper om hvordan sentralarbeidet foregår. Det er mer enn bare å ta imot telefoner, påpeker Isaksen.

Tromsø i ryggen

For å håndtere større hendelser, vil 110-sentralen i Kirkenes ha 110-sentralen i Tromsø i ryggen - og motsatt.

- De to sentralene skal skaffe et felles kartverk, og en overflow-løsning der de støtter hverandre ved krevende hendelser, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for brann og redning i Direktoratet for samfunnsberedskap (DSB).

Det er en av flere føringer som DSB har lagt for kommunen i vedtaket. Pedersen forteller at de vil ta del videre i prosessen med 110-samlokaliseringen med politiet. Ellers er det kommunen som har ansvaret for sentralen.

En av utfordringene med å opprettholde sentral i Finnmark, er mangelen på folk. Det handler både om å sørge for at de som jobber på sentralen er veltrent i faget, og om å sørge for at de kan håndtere større hendelser.

DSB krever en plan for å sørge for veltrent personale, noe som blant annet involverer trening på andre sentraler - den ovennevnte hospiteringen.

Ifølge Pedersen var det helt åpent om sentralen skulle til Tromsø eller til Kirkenes. Noe av det som overbeviste dem om å ha den i Kirkenes, var engasjementet til kommunene i Finnmark. Ved møtet mellom finnmarkskommunene og DSB i august, var det enstemmig blant kommunene at sentralen skulle legges til Finnmark - og dermed Kirkenes.

Jubel - også fra Hammerfest

Reaksjonene rundt om i kommunen er, kanskje ikke uventet, udelt positive.

Politimester Ellen Katrine Hætta gikk ut med jubel på Twitter da nyheten ble kjent onsdag.

- Jeg er veldig fornøyd med at beslutningen er tatt. Med dette får Finnmark en mulighet til samme beredskap og tilbud til sitt publikum som resten av landet, sier hun til SVA.

Hætta har vært en høylytt talsperson for å få 110-sentralen til Kirkenes, blant annet fordi hun fryktet dårligere beredskap om 110 Tromsø fikk ansvaret for både Troms og Finnmark.

Det var også jubel blant de ansatte på 110-sentralen i Hammerfest, tross at det er deres sentral som må flyttes i løpet av de neste årene. Jubelen kom for at sentralen i alle fall forblir i Finnmark, ifølge 110-leder Isaksen.

Ordfører Rafaelsen kaller det en stor dag for kommunen. Han jubler også for arbeidsplassene som kommer midt oppi omstillingsperioden.

- Dette er helt fantastisk. Jeg har lyst til å berømme alle som har stått på for å få sentralen hit, sier han.

Varaordfører Lena Bergeng kaller det en seier for hele Finnmark og for mer samspill i beredskapsarbeidet.

- 150 på samme sted

DSB satte 110-sentralen til Kirkenes blant annet for å la sentralen dekke det samme området som politiet og helsevesenet, slik at etatene kunne samarbeide. Som en del av 110-flyttingen til Kirkenes, skal det bygges et nytt beredskapssenter, og der skal 110- og 112-sentralene til henholdsvis brannvesenet og politiet ligge vegg i vegg.

De får muligens også 113-sentralen til helsevesenet med seg, om de blir med på samlingen.

I så fall samles et svært fagmiljø på ett sted. Om alle instansene kommer på plass, har ordfører Rune Rafaelsen fått høre at det kan bli 150 ansatte innenfor det samme bygget. Politimester Ellen Katrine Hætta mener det høres ut som riktig størrelsesorden, og liker at etatene samles.

- En samlokalisering der alle nødetatene sitter vegg i vegg har stor betydning for befolkningen og for de som skal løse oppdragene. Alle vil ha den samme informasjonen og det vil gi bedre samhandling i felt enn hvis 110-sentralen lå et annet sted, sier hun.

Dette vil ikke si at det blir 150 nye arbeidsplasser i Kirkenes. Men det blir helt klart et godt tilskudd med arbeidsplasser. Ikke bare kommer 110-sentralen, men det kan også bli ekstra folk fra politiet:

- Det er ikke endelig besluttet ennå, og vi vet ikke antallet, men det er meningen at vi skal øke antall ansatte i operasjonssentralen også, sier Hætta.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no