24. okt
TEGNING: Slik skal den nye grensestasjonen framstå når bygget står ferdig 1. januar 2014.
 
Startskuddet gått for Pasvikkompaniet
1. august etablerte Garnisonen i Sør-Varanger det nye Pasvikkompaniet.

Publisert: 02.aug.2013 10:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Om fem måneder, ved nyttårsskiftet, planlegger GSV å flytte inn på splitter nye Pasvik grensestasjon på Svanvik og overta ansvaret for grensevaktholdet i Pasvikdalen. De tre gamle, Gjøkåsen, Skogfoss og Svanvik, blir nedlagt.

Tre ledere

Grensevakten har ansatt de tre i kompaniledelsen som skal arbeide med å videreutvikle den nye avdelingen og lede de praktiske forberedelsene for overtakelsen. Lars-Einar Kjøren er tilsatt som kompanisjef, med Jan Egil Kleven som nestkommanderende og administrasjonsoffiser er Morten Tjelde.

Alle tre har ifølge GSV lang erfaring fra grensevakten og både Kjøren og Kleven har tidligere tjenestegjort som stasjonssjefer på Svanvik grensestasjon.

- Jeg gleder meg stort til å overta dette kompaniet og ser fram til å være med på utvikle noe helt nytt. Samtidig er det viktig å ikke glemme alt det gode arbeidet som er gjort over lang tid og fortsatt opprettholde det gode forholdet som eksisterer mellom grensevakten og lokalbefolkningen i Pasvik, sier Lars-Einar Kjøren.

På nyåret overføres i tillegg befalet som er ansatt på dagens tre grensestasjoner i Pasvik, avdelingen får nyutdannet personell fra utdanningskompaniet, samtlige flytter inn på ny stasjon og en ny grensevakt i Pasvik blir et faktum.

Nytt grensevaktkonsept

Etableringen av Pasvikkompaniet er ifølge grensevaktledelsen et ledd i nytt grensevaktkonsept, som blant annet har til hensikt å forbedre grensevaktens operative kvalitet, gjennom mer fleksibilitet i forhold til styrkedisponeringen på grensen, kompetanseøkning og moderne infrastruktur.

- I praksis er det trolig det siste momentet som vil bli mest synlig for folk som ferdes i Pasvik. Dagens grensestasjoner blir avhendet og hovedbasen blir den nye Pasvik grensestasjon på Svanvik. For alle som har et forhold til de gamle stasjonene er utviklingen litt vemodig, men samtidig er det et utrolig flott bygg som snart står klart og det er også et langt mer hensiktsmessig bygg for å drive grensevakt ut fra. Resterende av grensevaktens bygg i Pasvik, som observasjonstårn og patruljehytter, er av nyere dato og vil bli beholdt, sier grensevaktsjef Jan Erik Haug.

Mer tilstedeværelse

Han sier at den fysiske utførelsen av grensevaktholdet i Pasvik ikke vil endres i synlig grad.

- Folk vil fortsatt kunne treffe på patruljer til fots, på ski, i båt eller på diverse kjøretøy. En forskjell vil forhåpentligvis være økt evne til tilstedeværelse. Forbedret evne til å utøve grensevakt er målet, sier Jan Erik Haug om omorganiseringen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no