8. des
I PÅVENTE: Utstillingen er planlagt, men må delvis gjøres om fysisk fordi alle gjenstander nå skal ligge i montre.
 
Statsbygg betaler fem millioner kroner for spesialmontrene
System Standex i Odense bygger klimamontrene som skal berge utstillingen i Østsamisk museum.

Publisert: 09.feb.2016 11:14
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Årene med teknisk trøbbel og mange forsinkelser ved Østsamisk museum i Neiden kan snart være over. Men det koster. For å ta vare på gjenstandene som skal overføres fra blant annet Norsk Folkemuseum og Tromsø Museum, blir det nå bygget spesialmontre i museet.
Statsbygg legger rundt fem millioner kroner på bordet for å få montrene på plass.

Til våren

En av årsakene til at museet ennå ikke er offisielt åpnet for publikum, er klimaregulering av utstillingslokalet. Systemet som opprinnelig var lagt inn i bygget, var ikke stabilt nok for den samlingen gjenstander som er planlagt flyttet fra Oslo og Tromsø til Neiden.

I fjor vår ble beslutningen tatt om å bruke spesialbygde klimamontre. Slike produseres ikke i Norge. Blant dem som la inn anbud, ble System Standex i Danmark valgt. Nå er produksjonen i gang.

– Det blir produsert et trettitalls montre, noen skal delvis bygges på plassen, opplyser direktør for Tana og Varanger Museumssiida, Johnny-Leo Jernsletten.

Planen er at montrene skal monteres i museet i Neiden til våren. Deretter kommer en periode med testkjøring.

– Det blir et tretrinns sikkerhetssystem for gjenstandene, sier Jernsletten.

– Klimaanlegget i bygget utgjør hovedsystemet. Svikter det har hver klimamonter et spesiallag av silica gel som er fuktregulerende.

Skulle en driftsstans vare i flere dager, har hver monter i tillegg hvert sitt lille innebygde klimaanlegg.
– Dette blir virkelig sikkerhet i høysetet, mener Jernsletten.
– Men så snakker vi også om gjenstander som er uerstattelige.

Ti år siden

Først etter at klimamontrene er montert og testkjørt, vil gjenstandene bli fraktet til Neiden, etter å ha blitt renset og klargjort. Ifølge planen skal dette skje etter sommeren.

En gang etter det kan museet, med utstilling, åpnes offentlig for publikum. Det kan skje mot slutten av 2016. Blir den offisielle åpningen lagt til neste år, vil det i så fall være ti år etter at byggingen av museet ble satt i gang i Neiden. Desember 2016 er det sju år siden de ansatte flyttet inn i bygget.

Dette har skjedd i saken om Østsamisk museum:

 • I 1995 ble det første prosjektet om Østsamisk Museum i Neiden gjennomført, inkludert ideen om et nybygg.
 • I 2000 blir Neiden valgt som østsamisk tusenårssted av Sametinget. De anbefalte et 1 000 kvadratmeter stort bygg til 25 millioner kroner. Statsbygg mente det ville bli mellom fire og ni millioner kroner dyrere.
 • I 2004 går Sør-Varanger kommune og Sametinget sammen om å finansiere en driftsstart for museet og et midlertidig styre etableres. Kostnadsramme er 30 millioner kroner.
 • I 2005 blir lokalisering for museet vedtatt, men byggestart utsettes. Kostnadene har økt til 40 millioner kroner. Beløpet blir ikke bevilget.
 • I 2006 blir bygget krympet til 800 kvadratmeter. Kultur- og kirkedepartementet ber Statsbygg om å finne billigere løsninger.
 • I 2007 bevilger staten 20 millioner kroner. Gravingen begynner på tomta. Grunnstein blir lagt ned. Bygget er krympet til 710 kvadratmeter. Statsbygg lover at bygget står ferdig før sommeren 2008.
 • I 2008 blir kostnadsrammen blir til 42 millioner kroner i revidert statsbudsjett. Bygget er krympet til 650 kvadratmeter. 2009 skal brukes for å fylle bygget med innhold, heter det. Problemer med sprinkleranlegget oppdages. Vanntrykket er ikke stort nok. Det søkes om midlertidig brukstillatelse og i desember flytter de ansatte inn.
 • I 2009 var åpningen satt til august, men utsettes til 2010. Problemene med vanntrykket er ikke løst.
 • I 2010 er åpningsdato satt til rundt 30. oktober, men på grunn av nye tekniske løsninger blir den utsatt til høsten 2011, med forbehold.
 • I 2011 bevilger Kulturdepartementet en halv million kroner til utbedring av mindre mangler. Arbeidet med utstillingen pågår parallelt med utbedringer.
 • I 2012 skriver styret i Tana og Varanger Museumssiida brev til Kulturdepartementet. De er bekymret over framdriften og ber om en åpningsdato. Det får de ikke. I mars omtaler SVA saken om at klimaanlegget i museet ikke er godt nok for å hente gjenstandene inn i museumsbygget.
 • I mars 2013 holdes folkemøte i Neiden. Klimaanlegg er fortsatt ikke klart, og glasskuppelen på taket kles inn på grunn av vannlekkasjer. Ingen snakker om en konkret åpningsdato, men Statsbygg mener det er realistisk å håpe på offisiell åpning sommeren 2014.
 • Sommeren 2014 går klimaanlegget amok. I desember snakkes det om å bygge helt nytt klimaanlegg i bygget.
 • Våren 2015 blir det bestemt at Østsamisk museum skal utstyres med egne klimamontre.
 • 2016: Produksjon av montre er i gang. Flytting av gjenstander planlegges over sommeren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no