22. nov
SAMLING: Niels Christian Bang ga en svær Savio-samling til Sør-Varanger tidligere i år. Ordfører Rune Rafaelsen håper å få den i hus i sentrum.
 
Statsbygg klare til utredning av Savio-museet
Men museumsprosjektet må innom både kommunen, Sametinget og Kulturdepartementet før noen kan tenke på å starte byggingen.

Publisert: 20.sep.2017 18:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:25

Statsbygg vet ennå ikke nøyaktig hva de gjør når det gjelder en eventuell bygging av et eget Savio-museum i Kirkenes. Men det er klart at Statsbygg kommer til å gjøre noe.

- Det er bestemt at Statsbygg skal utrede et nytt Savio-museum. Så langt har vi bare konstatert at alle synes det er en god idé, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

Savio-museet holder for tiden til i Grenselandmuseet i Kirkenes. Men det ble bestemt for ti år siden at det egentlig skal bli et eget museum ut av det. Nå er planene for et eget Savio-museum i Kirkenes sentrum i ferd med å bli realitet - veldig gradvis.

21. august hadde Statsbygg møte med blant andre museumsledelsen og Sametingsrådet. Nå venter Statsbygg på et såkalt oppdragsbrev. Det gir dem retningslinjer for hvordan de skal utrede museet videre.

- Når vi er ferdige med utredningen, bestemmer vi om det skal skje noe videre, sier Aschim.

Hun regner med at utredningen vil ta noen måneder.

Kommunen

Sametinget har ansvaret for å prioritere mellom forskjellige samiske institusjoner, inkludert museum. Sametingsrådet hadde møte med Sør-Varanger kommune fredag. Da ble det bestemt at kommunen skal komme med det oppdragsbrevet som Statsbygg venter på.

- Vi står med hånda på rattet i dette prosjektet, og det er vi fornøyde med. Neste steg blir å utarbeide og signere en avtale med Statsbygg om utredningen, sier ordfører Rune Rafaelsen.

- Sametinget vil gjøre sine vurderinger og være med for å få Saviomuseet i nye lokaler. Prosessen er i gang nå, og det synes vi er veldig bra, sier Mariann Wollmann Magga, ansvarlig for kulturpolitikk i tinget.

- Det er nødvendig å få flere samiske kulturbygg, og flere på lista til Sametinget er på gli for tiden. Det er flott at vi klarer å løfte Savio-museet samtidig, mener hun.

Veivalg

Magga kan ikke si hvor lang tid det tar før museumsbyggingen kan starte. Hun har fått antydning på at Statsbygg-utredningen kan være ferdig rundt februar.

Det er heller ikke klart nøyaktig hvordan et eventuelt Savio-museum blir i Kirkenes. Utredningen skal legge fram forskjellige muligheter for museumsbyggingen, og hvor mye disse vil koste.

Disse mulighetene skal så behandles av både kommunestyret i Sør-Varanger, Sametinget, og styret i Tana og Varanger museumssiida. Styrene og tinget bestemmer seg for et alternativ, som så fremmes for Kulturdepartementet.

Det er Kulturdepartementet som godkjenner bygg i offentlig regi, og bevilger penger. Siden staten er med på finansene, skal departementet vurdere og eventuelt godkjenne museumsplanene.

- Viktigst med god leieavtale

- Det som er mest kritisk i prosjektet er en god leieavtale for museumsbygget. For å få det til må vi samarbeide med Statsbygg, Sametinget og Kulturdepartementet i tillegg til museet, slår ordfører Rune Rafaelsen fast.

Rafaelsen forteller at kommunen har noen mulige lokasjoner i sikte for det nye Savio-museet. Men han vil ikke gå inn på hvor de er, annet enn at de er i Kirkenes sentrum.

- Det ble vedtatt i juni at museet skal være i sentrum, påpeker han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no