18. okt
OPPHISSET: Fred Mojlanen i Kirkenes ble opphisset over å få beskjed om det kommunale gebyret på 1200 kroner. Han vil ikke betale.
 
Steiler over kommunalt gebyr
Sør-Varanger kommune tar 1200 kroner for å gi et samtykke i forbindelse med en tinglysning. – Hull i hodet, mener Fred Mojlanen.

Publisert: 18.nov.2014 19:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

Det var da Mojlanen skulle gå gjennom lånene sine på hus og eiendom i Markus Thranes vei i Kirkenes og tok kontakt med banken, at han oppdaget heftelsen som kommunen har i huset hans.

– Det er jo helt utrolig. Kommunen skal ikke tjene penger på mine disposisjoner. De har ikke noe med min økonomi å gjøre, sier Mojlanen.

Formalitet

Saksbehandleren i DnB hadde ikke vært borti denne type heftelser før.

– Verdien på dette er ikke større enn 25-30 prosent av verdien på huset, men det store spørsmålet er; hvorfor fjerner de den ikke bare, når de sier at dette kun er en ren formalitet? Hva skal de med den? De skal jo ikke bry seg om mitt forhold til min bank, sier Mojlanen.

Han innrømmer at han ikke har de store problemer med selve saken.

– Det er prinsippet som er mitt viktigste ankepunkt her. Jeg har aldri skyldt kommunen noe, og her er det ikke bare meg det gjelder. Dette kan bli et problem dersom jeg en gang skal selge huset vårt. Jeg holdt på å få magesår da jeg så dette her, sier han.

– Men dette er et vedtak som kommunestyret har gjort?

– Politikerne kan ikke ha visst hva de har stemt over. Men det forundrer meg forsåvidt ikke. Dette må ligge igjen fra gammelt av og være utdatert for lenge siden, sier Mojlanen.
Han fikk beskjed fra kommunen om at han måtte sende et brev og få underskrift av ordfører eller varaordfører på samtykket.

– Jeg trenger ikke å gjøre dette. Men igjen, det er prinsippet jeg reagerer på.

Festetomter

For Mojlanen og andre så dreier denne saken seg om et vilkår i de gamle festekontraktene, som blir registrert som en såkalt urådighet på eiendommen.

Sør-Varanger kommune har en rekke festetomter med festekontrakter, opplyser eiendomskonsulent Ellen Mari Lindkvist.

– Det er således ikke en særskilt heftelse på den nevnte kontrakten som stanser inngåelsen av nye lån og dertil pant, slik det generelt gjelder i mange festekontrakter, sier Lindkvist.

Tinglysningen i Statens kartverk viser ifølge eiendomskonsulenten til panteloven, der det står at når et samtykke må innhentes ved salg av eiendommen, gjelder dette også dersom eiendommen skal pantsettes.

– I eldre festekontrakter, som blant annet AS Sydvaranger har inngått med festerne, og som kommunen har overtatt, er det fastslått at grunneier har første prioritets pant for forfallen festeavgift for inntil tre år, som det står i tomtefesteloven. Bortfester skal samtykke ved salg av eiendommen. Dermed krever Tinglysningen et samtykke fra grunneier ved pant, sier Lindkvist.

Kommunestyret vedtok i siste gebyrregulativ 27. februar i fjor at gebyret for et slikt samtykke skal ligge på 1200 kroner.

– Samtykket er i seg selv kun en formalitet. Denne praksisen er lokale banker og eiendomsmeglere kjent med, da dette har vært fulgt i en årrekke, sier Lindkvist.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no