9. des
DEBATT: Debatten med Kåre Tannvik, Frank Bakke Jensen, Cecilie Hansen og Rune Rafaelsen var god, godt ledet av Thomas Nilsen.
 
Stemning for å prøve å stoppe dødsskyene igjen?
Skal vi legge oppmøtet på boklanseringen av «Historien om Stopp dødsskyene fra Sovjet» til grunn, så kan man slå fast at det kan være stemning for å stoppe dødsskyene østfra igjen.

Publisert: 06.aug.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Sovjetunionen er blitt til Russland siden aksjonen startet opp i 1990.

– Men vi er omtrent like mange på boklanseringen som vi var på boklanseringen i dag, sa forlegger Harald G. Sunde da han ønsket et stappfullt Ofelas velkommen onsdag kveld. Minst 250 mennesker var samlet inne på utestedet.

Medlemstall

«Stopp dødsskyene fra Sovjet» kunne vise til imponerende medlemstall, inntil de la ned i 1995. Totalt var 40 prosent av befolkningen medlemmer i aksjonen.
Det var i slutten av mai 1990 det hele startet. Kåre Tannvik og familien dro på isfisketur på Jarfjordfjellet. I hull i isen ser han skiten. Dette gjør Tannvik forbannet, så forbannet at han setter inn annonsen som var starten på aksjonen; «Aksjonister søkes! Er det flere som er lei av dødsskyene fra Nikkel? Tror kun på direkte aksjoner! Blir du med?

Sunde fortalte i innledningen om pengene regjeringen Jan P. Syse bevilget til Nikel-rens og om de drøyt 46 millioner kronene som Norge omsider fikk igjen fra Russland i 2010.

– Russerne ga klar beskjed; de pengene skulle det holdes kjeft om fra Norge.

Boksnekker

Thorbjørn Bjørkli har vært boksnekker og lett høyt og lavt i kott og skap. Bjørkli snakket i sitt innlegg varmt om firerbanden, som de ble kalt, som besto av Sunde, Tannvik, Nilsen og han selv. Han snakket om straffesaken etter aksjonen ved Treriksrøysa, der politimester Odd Olsen Ingerø var aktor. Og han snakket om den gode hjelpa aksjonen fikk fra Finnmarken og Sør-Varanger Avis.

– Totalt er 620 sitater i de to avisene med i boka, sier Bjørkli.

Men hva har så skjedd i løpet av de 26 årene siden dødssky-aksjonen ble satt i gang og de 21 årene siden aksjonen la opp? Lite.

– Røyken og forurensningen er den samme, sa Thomas Nilsen, som var en meget god og direkte leder av debatten som var en del av onsdagens boklansering.

– Det er ingen tvil om at det er internasjonalt samarbeid som må til for å få noe gjort. Vi må legge internasjonalt press på Russland, sier stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen (H) som skrøt over boka.

– Den engasjerer og engasjement er viktig for å få til det presset som må til for å stoppe miljøødeleggelsene.

Miljøvernministre

Nilsen nevnte at alle partiene på Stortinget har hatt miljøvernministre siden dødsskyaksjonens velmaktsdager.

– Men lite har vel skjedd, føyde han til.

– Vi blir for lett og små. Vi må gå sammen og få en større kraft. Dette er ikke bare et problem for Sør-Varanger. Miljøforurensningen er et arktisk problem, sa Bakke Jensen som skulle få partikollega og klima- og miljøvernminsiter Vidar Helgesen til å ta turen til Moskva.

– Da må forurensningen fra Nikel-verket være tema og russerne må høre hvor mye de forurenser i grenseområdene mot Norge, sa Nilsen.
Tidligere ordfører Cecilie Hansen (Sp) sa at hun tidlig opplevde det vanskelige med å få til en enighet om Nikelrens.

– Vi var jo ikke enige om noen ting. De bestred måleverdier, de latterliggjorde de problemene som vi fortalte om. Og hva med oss selv? Oslo får varsling når det er høye pollenverdier. Vi får det ikke når det er høye konsentrasjoner av svovel og tungmetaller en gang.

Hansen forsøkte å få til en juridisk løsning på forurensningen og ta Norilsk-konsernet juridisk. Hansen var i kontakt med høyesterettsadvokater som så på lovverk og ga grønt lys. Mange synes dette var en god ide, men det strandet i kommunestyret.

– Det var Fagforbundet som satte foten ned, Gud vet hvorfor. Jeg følte meg latterliggjort og kom ingen vei. Jeg tror dette kunne vært lurt og tror fortsatt en rettssak kunne vært lurt. Vi finner oss rett og slett ikke i å bli behandlet på denne måten, sier Hansen, nå opposisjonspolitiker.

Ta opp saken

Dagens ordfører, Rune Rafaelsen (Ap), sier det er tverrpolitisk enighet om å ta denne saken opp.

– Gang etter gang må det tas opp. Jeg skal selv i møte med fylkesordfører Marina Kovtun i Murmansk 17. august. Da skal dette tas opp. Men vi må være klare over at verden trenger Nikel, kobber og kadmium. Apple bruker det i mobiltelefonene vi kjøper og Tesla i sine biler. Og Nikel-verket produserer en tredel av all nikkel i verden. Men forurensningen fra verket finner vi oss ikke i. Jeg tror at det å fortsette å ta opp denne saken politisk er løsningen snarere enn en juridisk løsning. Den prosessen tror jeg kunne blitt lang. Men jeg er helt enig; befolkningen i Sør-Varanger finner oss fortsatt ikke i dette.

– Men politisk løsning, sier du. Den russiske miljøvernministeren sa i 1992 at de skulle ordne opp i dette. President Boris Jeltsin sa det samme fire år senere. Årene har gått og lite har skjedd, sa Nilsen.

– Vi må nagle de ansvarlige her og prikke inn Potanin som eier 25 prosent av Norilsk-konsernet. Dette må fremmes sentralt og hindre han visum til Europa.

– Det er foreslått en terroraksjon, spurte møteleder Nilsen.

– Jeg tror en politisk løsning er eneste mulighet, sier Rafaelsen og viste til Arktisk råd, Davos-møtet og andre kanaler der det er verdt å ta opp hva som skjer ved den norsk-russiske grensen.

Kåre Tannvik likte tanken om å hindre visum til Europa. Og han er kritisk til de norske myndighetene som følger USA i ett og alt.

– USA har intervenert cirka 50 land siden andre verdenskrig. Når russerne går inn på Krim så er det så mye ståhei. Norge dikteres av amerikanerne på en måte som ikke er heldig. Utenriksminister Børge Brende er titt og ofte i USA. Har han vært i Moskva?

– Det er ikke den russiske stat vi hadde tenkt å anmelde. Det er eierne av selskapet. Vi må sette foten ned og si at nok er nok. Sanksjonèr og steng eierne ute fra det gode selskap, sier Hansen.

Ny aksjon?

Møteleder Nilsen ville vite litt om grunnlaget for en ny aksjon.

– Sett på bakgrunn av dette brede folkelige engasjementet, så kan det kanskje være grunnlag for dette. Men vi har litt andre verktøy i dag enn hva tilfellet var på 1990-tallet, sa Bakke Jensen.

– Jeg frykter at folk har nok med seg selv i dag. Folk er for opptatte av hva som er på TV-en enn å stille i slike aksjoner som dette, sa Tannvik.

– Vi har mange ungdommer i Natur og ungdom og andre organisasjoner som viser et veldig miljøengasjement. Og så trenger vi de voksne raddisene som var med sist. Jeg tror det kunne vært grunnlag for en ny aksjon, sier Hansen.

Hallgeir Henriksen sa i et innlegg at presset lokalt ikke er til stede.

– Det er ikke engasjement. Tanken om Nikel-rens har knapt vært tenkt i løpet av de siste 20 årene, sa han.

– Jeg er født optimist og har tro på at dette er mulig å få til, blant annet ved politisk press, peke på Russland som miljøversting og gå på pengeboka til eierne, sa ordfører Rafaelsen.

– Vi trenger engasjement fra alle og gjenblåse det som var sist, sa Naturvernforbundets Gunnar Reinholdtsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no