24. okt
FRAKOBLES: Varanger KraftNett AS varsler frakobling av strøm dersom adgang til eldre målere nektes.
Foto: NTB Scanpix
 
Varanger Kraft: Stenger strømmen på to ukers varsel
Varanger Kraft har sendt ut varsel til flere husstander om at strømmåler må skiftes. Rundt 15 husstander kan risikere å miste strømmen.

Publisert: 08.nov.2017 15:33
Oppdatert: 10.nov.2017 09:49

Innen 1. januar 2019 skal alle strømkunder i Norge ha tatt i bruk smarte målere. De som ikke gir adgang til anlegget trues med frakobles strømmen av Varanger Kraft.

Nettselskapene jobber på spreng for å installere nye strømmålere. I løpet av 2017 skal 1,4 millioner strømkunder ha fått besøk av en montør. De nye målerne er lovpålagt, men det finnes de som kan søke om fritak.

Truer å stenge strømmen

Kunder som har nektet montør tilgang, blir av Varanger Kraft advart om at strømmen kan bli stengt.

«Vi sender ut varselet om frakobling av dette anlegget fra vårt nett», er tilfellet SVA har lest på, som gir 17 dagers frist fra utsendt brev.

– «Hvis eier av anlegget, beboer av enheten ikke gir Varanger Kraftnett adgang til måler, er dette å anses som brudd på tilknytningsavtalen», skriver selskapet til en av sine kunder.

Saksbehandler Ronny Nilsen i Varanger Kraft sier at en frist på 17 dager er tilstrekkelig og vurdert til å være rettmessig stenging.

– Fristen gir kundene tilstrekkelig mulighet til å snu i saken og gi oss tilgangen til målerne. Det er kundens ansvar å varsle oss om det er fare for liv eller helse, sier Nilsen.

Meld fra til nettselskapet

Nettselskapene har ansvar for at de nye målerne skal installeres, og skal gi beskjed om når de nye målerne skal installeres i ditt område. I varselet skal du få informasjon om når installatøren kommer.

– Følg med på meldinger fra nettselskapet, og gi beskjed til nettselskapet dersom det foreslåtte tidspunktet ikke passer, oppfordrer avdelingsdirektør Ove Flataker på NVEs nettsider.

Informerer ikke om unntak

Dersom strømmåler gir «vesentlig og dokumenterbar ulempe», kan du reservere deg.

Denne informasjonen oppgir ikke Varanger Kraft ut til sine kunder i de brevene SVA har lest. Hvis du er uenig i grunnlaget for stengingen, kan du rette en skriftlig klage til Elklagenemnda sier Forbrukerrådet. Behandlingen i nemnda er gratis.

«Kundens begrunnelse er typisk påstander om ubehag eller helseplager forårsaket av AMS, samt frykt for overvåking og at personopplysninger skal bli misbrukt», skriver NVE.

 
Fakta
  • Innen 1. januar 2019 skal alle ha tatt i bruk smarte målere.
  • Strømmålere sender timesbaserte målinger, altså hvor mye som forbrukes hver time.
  • Nettleie og strømregning baseres på disse målingene.
  • Økt nettleie vil være i størrelsesorden 300 kr i året per husholdning.

kilde: NVE

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no