8. des
KIRKENES: Dette lager av ski som sees på bildet rakk tyskerne imidlertid ikke hverken å få ødelagt eller å få med seg. Utstyret studeres av norske offiserer for å bringe på det rene om det kan tas i bruk av troppene.
 
Sterke bilder fra Sør-Varanger
Tre glade småjenter. Møte mellom soldater og sivile. En haug med ski i ruinene av Kirkenes. Sterke bilder fra frigjøringen i 1944 som vi knapt kan forstå er nå tilgjengelige fra Riksarkivet. Og på Grenselandmuseet digitaliseres tyske soldaters private bilder. Se bildeserien til høyre.

Publisert: 08.mai.2015 11:13
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

På frigjøringsdagen 8. mai legger Riksarkivet ut unikt materiale fra frigjøringen av Norge i 1944 og 1945. Siden 2010 har Riksarkivet hatt «vårslipp» der dokumentasjon fra andre verdenskrig har blitt digitalisert og lagt på nett.

Les også: – Det gikk heldigvis bra

Frigjøringen

– I år markerer vi at det er gått 70 år siden frigjøringen av Norge i 1945. I den forbindelse har Riksarkivet en gave til det norske folk: Vi har digitalisert en del av det spennende materialet vårt fra 1944-1945, og dette blir lagt ut på Digitalarkivet 8. mai, slik at alle og enhver kan gå inn og studere det, sier riksarkivar Inga Bolstad i en pressemelding.

Mye dokumentasjon

Vårslippet er delt inn i fire deler: Dokumenter om frigjøringen av Nord-Norge 1944-1945 med blant annet landssviksaken mot NS-sosialminister Johan A. Lippestad i sin helhet, over 100 fotografier fra evakuering og frigjøring i Finnmark og mye mer. «Nytt fra Norge» er nyhetsmeldinger fra Statens informasjonskontor i London, meldingene fra 1. september 1944 til 5. mars 1945 er digitalisert. Rundt 100 skolestiler fra hele landet, skrevet av avgangselever på folkeskolen i 1945 og 1946 og kopi av en minnebok fra Falkensee, en forleir til Sachsenhausen, hvor norske og utenlandske krigsfanger har tegnet og skrevet hilsener i februar og mars 1945.

Dramatisk

– Vi har fått masse bilder fra Tyskland og Østerrike, og de aller fleste av dem ble sendt på 80-tallet. De har blitt registrert, men vi har ikke fått digitalisert dem før. Planen er at alt skal på nett slik at de blir tilgjengelig for alle, forteller Gry Andreassen på Grenselandmuseet. Akkurat nå holder hun på med en samling fotografier som hun har fått fra Christof Mittelberger. Han var soldat i Stabskompaniet, Pionerbataljon 82 i Kirkenes i 1940 og 1941. 21. oktober 1944 ble han tatt til fange av russerne og i 1946 fikk familien beskjed om at han hadde falt på «Eismeerstrasse, Murmanfront». Men i 1947 viste det seg at han var i live og ble sluppet fri.

– Det er en dramatisk historie. Han har vært her under hele krigen, og man kan bare gjette hva han har opplevd.

– Vi vet ikke om han har tatt alle bildene selv. Av negativene vi har fått ser vi at mange av dem er avfotografert. Kanskje er noen av bildene kjent fra før, sier Gry Andreassen.

Ta kontakt

Vi viser her bildene fra Riksarkivet med de originale bildetekstene og Grenselandmuseet har også scannet baksider, der det står informasjon.

– Det er nesten umulig å lese mye av den gamle tyske håndskriften. Vi blir veldig glade hvis noen kan bidra med oversettelse, sier Gry Andreassen

Ta gjerne kontakt med SVA hvis du har mer informasjon om bildene, navngitte personer og steder.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no