12. des
Bilde fra presentasjon av hvordan atomavfallet er lagret i Andrejevabukta. Arkiv
 
Sterke restriksjoner på filming av atomopprydding
Ingen representanter fra norske medier deltar når radioaktivt avfall skal fjernes fra Andrejevbukta i Russland om to uker, melder NRK.

Publisert: 19.jun.2017 09:31
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Både NTB og NRK har valgt å trekke seg fra å dekke oppryddingen når farlig radioaktivt avfall skal fjernes fra Andrejevbukta på Kolahalvøya i Russland.

Anlegget ligger fem mil fra grensen til Norge. Årsaken er at russiske myndigheter har lagt strenge begrensninger på bruk av kamera og opptaksutstyr, ettersom oppryddingen finner sted på et militært område, ifølge NRK.

Utenriksminister Børge Brende deltar på turen.

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, sier hun har full forståelse for at norske medier ikke godtar en slik ordning.

– Ved at all filming og opptak er overlatt til en russisk fotograf vil premissene for leveransene til utenlandske medier i stor grad være lagt, sier hun.

Utenriksdepartementet sier de lenge har vært i dialog med russiske myndigheter om saken, og fortalt dem at konsekvensen av restriksjonene vil være at norsk presse ikke dekker oppryddingen.

– Vi har gitt tydelig beskjed om at de begrensningene de har foreslått ikke ville være akseptable for norsk presse. Fra UDs side synes vi disse begrensningene er beklagelige, ettersom dette er den første utskipingen av radioaktivt materiale fra Andrejevbukta, sier underdirektør ved UDs kommunikasjonsenhet, Kristin Enstad.

Sør-Varanger Avis var ikke påmeldt turen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no