20. sep
TÅRER: Følelsene ble sterke for både krigsveteran Ivan Mosokovsjenko og guvernør Marina Kovtun ved krigsmonumentet i Kirkenes.
 
Sterkt møte ved Krigsmonumentet
For krigsveteran Ivan Moskovsjenko ble møtet kransenedleggelsen ved Krigsmonumentet i Kirkenes en sterk opplevelse.

Publisert: 23.okt.2014 14:39
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Det er tradisjon for norske og russiske myndigheter å legge ned blomster ved foten av den russiske soldaten, krigsmonumentet på Haganes. I år er det 70 år siden frigjøringen og feiringen ekstra stor. Fylkesmann Gunnar Kjønnøy, fylkesvaraordfører Bente Haug, statssekretær Øystein Bø og guvernør i Murmansk, Marina Kovtun var blant gjestene. Men æresgjest var Ivan Moskovsjenko, som kom til Kirkenes som soldat i Den røde arme under frigjøringsdagene i 1944. Dette var hans første besøk i Kirkenes siden krigen.
87-åringen la ned blomster ved monumentet, og så kom følelsene strømmende på.

– Jeg var bare 17 år den gangen. 17 år og soldat, sa Moskovsjenko mens tårene rant, og slo ut armen mot soldaten på monumentet.

Tårene rant også hos guvernør Kovtun, som ga krigsveteranen en lang klem.
– Det vi opplevde og det som skjedde må fortelles videre. Minnene fra den gangen må tas vare på for fremtiden, var bønnen fra krigsveteranen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no