8. des
ANSVAR: Denne veien er stridens kjerne. Bygget av tyskerne under krigen og i statens eie som krigsbytte. Hvem har ansvar for å vedlikeholde den, hytteeierne, FeFo eller Forsvaret?
 
Stevner hytteeiere for retten
Krangelen mellom FeFo og Forsvaret om hvem som eier den fire mil lange såkalte Ishavsveien, fra Tårnet til den russiske grensa, havner nå i retten. Rundt 220 hytteeiere er stevnet i saken.

Publisert: 13.jan.2015 21:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

I flere år har FeFo og Forsvaret vært uenige om eierskapet til «Ishavsveien» eller Tårnetveien, som den også blir kalt. Veien ble bygget av de tyske okkupasjonsstyrkene under andre verdenskrig, og har siden blitt brukt av Forsvaret og hytteeiere i området.

Statseiendom

I brevet til Finnmark jordskifterett skriver Forsvarsbygg sin saksbehandler, Lina Bokalrud Dahlslett, at veien, ifølge bestemmelser om fiendegods, ble tilbakeført til staten Norge etter at krigen var over. Hun skriver at veien har vært brukt og brukes av Forsvaret til operativ virksomhet og i stor utstrekning av lokalbefolkningen, både i forbindelse med reindrift og som atkomst til hyttefelt og utmark.
«Siden det ikke tidligere har blitt avklart hvem som er eier av Ishavsveiene, har Forsvaret siden 1967 i samarbeid med Sør-Varanger kommune sørget for et minimum av vedlikehold på veien. Forsvaret søkte i 1989 om at kommunen klassifiserte veien som offentlig vei i henhold til veiloven, men fikk avslag uten begrunnelse», skriver hun.

– Spennende

Lina Bokalrud Dahlslett skriver at Forsvarsbygg ikke anser Ishavsveien å være privat vei i Forsvarets eie, og at bevilgninger til fortsatt veivedlikehold ikke kan påregnes. Derfor ønsker de å bringe saken inn for jordskifteretten, for å få avklart eier- og ansvarsforhold knyttet til veien, skriver hun.

– Kanskje vil ingen påta seg noe som helst slags ansvar, hva skjer da? Dette blir spennende, sier Kleveland.

Avklaring

Grusveien er i elendig forfatning. I 2009 skrev SVA at Forsvaret i et brev til Finnmarkseiendommen avviste at de har noe eierforhold til Ishavsveien. I 2011 skrev avisa at partene stod så langt fra hverandre at det kunne bli rettssak. Da mente FeFo at ettersom Forsvaret var store brukere av veien, tilhørte veien Forsvaret. Forsvaret mente FeFo burde ta større ansvar ettersom veien ligger på FeFo-grunn.
– Forhåpentlig blir det en avklaring på denne saken i løpet av 2015, og det tror jeg alle parter som bruker veien vil være fornøyd med, sier Lina Bokalrud Dahlslett.
Rettsmøtet holdes onsdag 18. februar.

Les mer i papiravisa tirsdag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no