9. des
LAGMANNSRETTEN: Egil Kalliainen (nr. 2 fra venstre) og Knut Magga (helt til høyre) sammen i lagmannsretten. Neste gang de går inn i et rettslokale, blir det som motparter. På bildet er også deres daværende advokater Geir Haugen og Johan Fredrik Remmen. (Arkivfoto: Anne Mette Bjørgan)
 
Sto sammen mot Smuk - nå krangler de i retten
Kalliainen-slekta i Pasvik reinbeitedistrikt saksøker for å få Magga-reinen til å holde seg nord for Munkelva.

Publisert: 22.okt.2016 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Saken dreier seg om såkalt aldertidsbruk. Egil Kalliainen i Pasvik reinbeitedistrikt 5A/5C mener at slekta har brukt et område i Sør-Varanger fra gammelt av, og vil ha Magga-slektas rein ut derfra.

Det nøyaktige området er ikke avklart ennå. Men Kalliainen forteller til SVA at det grovt sett dreier seg om området mellom Munkelva og Sandnesdalen, med fjellet Rajapää i sør, og inkludert Tømmerneset. Det er en god del av distrikt 5C, som de to reinbeitedistriktene har brukt sammen opp igjennom årene, og en del av distrikt 5A.

- Det neste steget for oss blir å avklare nøyaktig hvor tvisteområdet er. Det blir avklart før rettssaken, sier Kalliainen.

Det som er klart så langt, er at Kalliainens side mener at Munkelva bør være grensa mellom de to distriktene, med Magga på nordsiden.

- Forsvarer oss

Knut Magga, leder i Reinbeitedistrikt 4/5B/5C Skogerøya-Spurvneset, forteller at området det dreier seg om brukes som vinterbeite. Ellers vil han ikke si så mye før rettssaken.

- Men vi har blitt stevnet, og vi skal forsvare oss, slår han fast.

- I forrige rettssak sa Kalliainen at han ikke liker å være i retten, men det har tydeligvis gitt mersmak, legger han til.

På spørsmål om hva han tenker om å gå inn i enda en lang rettsrunde, svarer Kalliainen:

- Det er ikke ønskelig. Det er aldri ønskelig å gå inn i en rettssak.

Kalliainen mener at de har forsøkt forhandlinger, uten å lyktes. Magga sier på sin side at Kalliainen-distriktet aldri har kommet til dem med noen forhandlinger om dette.

Viser til Smuk-saken

Dette er ikke den første rettssaken om fordeling av reinbeitedistrikt i Sør-Varanger. Tidligere sto Kalliainen og Magga sammen mot Smuk-slekta i reinbeitedistrikt 6 i Nesseby. Da gjaldt striden retten til bruk av hele område 5C, fra Bugøynes til Treriksrøysa.

Sør-Varanger-distriktene vant saken, og sørget dermed for at det bare skulle være Sør-Varanger-rein fra Bugøynes og sørover. Saken gikk da innom både Indre Finnmark tingrett i 2012 og Hålogaland lagmannsrett i 2013, og ble anket helt til Høyesterett. Men ankeutvalget til Høyesterett forkastet anken til Varanger-samene, som ble nødt til å betale over 7 millioner kroner i saksomkostninger.

Pasvik reinbeitedistrikt støtter seg på en del av det som kom frem i rettssaken mot Nesseby-distriktet, når de nå går til retten igjen. De mener at Magga aldri sa noe om beiterett i de gjeldende områdene under den rettssaken, ifølge advokat Andreas Brønner, som representerer Kalliainen.

Magga sier på sin side at de ikke hadde hevdet beiterett om akkurat disse områdene fordi det ikke var aktuelt i rettssaken.

Dette er den tredje rettsprosessen Magga-slekta er med om reinbeiteområdene i Sør-Varanger. På tiårsskiftet mellom 70- og 80-tallet sto de i retten mot etterkommere av østsamer i Neiden, ifølge Magga.

Under rettssakene mot Varanger-distriktet, mente Magga-slekta at hele levebrødet deres var i fare om også Nesseby-rein skulle få beite i Sør-Varanger. Magga sier ikke noe om hva det betyr å eventuelt miste området sør for Munkelva.

Uansett skal Øst-Finnmark tingrett finne ut av saken 13. til 15. februar.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no