8. des
STOPP: Leder for utvalg for miljø og næring, Bjørnar Gjetmundsen, tok affære og stoppet onsdag Forsvarets kabellegging på Jarfjordfjellet.
 
Stoppet arbeid på Jarfjordfjellet
Lokalpolitiker Bjørnar Gjetmundsen reagerer kraftig på Forsvarets arbeid på Jarfjordfjellet.

Publisert: 24.jul.2015 13:23
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Det var avisa Sagat som omtalte denne saken fredag. Forsvaret holder på å legge kabler over Jarfjordfjellet til den nye soldatforlegningen som er under bygging. Gjetmundsen, som er leder for komité for miljø og næring i kommunen, fikk stoppet arbeidet.

– Jeg var der første gang mandag og så ingenting unormalt. Onsdag så jeg hva som hadde skjedd og fikk hakeslepp, sier Gjetmundsen (H).

Vei

Entrepenøren var da i ferd med å bygge seg en vei tvers igjennom myra på Jarfjordfjellet.

– Jeg har snakket med entrepenøren og de gjør jo bare det de får beskjed om. Men å bygge en fire-fem meter bred vei gjennom skog og fjell er et alt for stort inngrep på miljøet og rene miljøkriminaliteten og vandalismen. Det tillater jeg ikke. Det er mulig de har tillatelse fra FeFo, men det går an å snakke med Sør-Varanger kommune først. Det er lov å tenke seg om, sier Gjetmundsen.

Kabelleggingen går etter den gamle NATO-kabelen lagt på 1950-tallet.

– Den leggingen foregikk med hakke og spade. Nå foregår det med maskinelt utstyr som gjør stor skade på miljø. Det går det ikke an å holde på med uten å ta affære. All ære til kommuneadministrasjonen ved fungerende rådmann, Håvard Lund, og ordfører Cecilie Hansen. De stoppet arbeidet i løpet av noen timer onsdag kveld, sier Gjetmundsen.

Møtes

Nå skal kommunen og Forsvaret møtes i neste uke for å diskutere saken og hva som skal gjøres videre i kabelleggingen.

– Det er snakk om to rør på 40 millimeter og rundt ti centimeter med kabel som skal legges ved siden av hverandre. Grøfta er vel på 50-60 centimeter. Det er lov å bruke hodet og ikke bygge en fire-fem meter bred vei for å legge ned dette. Det er meningsløst å ødelegge så mye terreng for å få lagt denne kabelen. Det er mildt sagt som å skyte spurv med kanoner, sier Gjetmundsen.
Vi lyktes fredag ikke i å få en kommentar fra rett instans hos Forsvaret.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no