9. des
LØP OG SE: Oda Aune Andersen, Hanne Mathisen Haga og Turid Skoglund. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Stor applaus for Samovarteaterets Ellisif
Tre kvinneskjebner spinnes sammen i historien. På tvers av aldre og klasseskiller.

Publisert: 05.nov.2016 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Den sårbare, kompromissløse og hardt utsatte doktorfruen Ellisif Wessel som nekter å la seg kue. Sara som må gå fra gård og grunn etter å ha satt seg i en skyld til kjøpmann Esbensen, en gjeld som ingen ende tar uansett hvor mye det betales ned på den. Som sammen med mannen flytter til Kirkenes i håp om nye muligheter, men som får oppleve at kvener ikke får jobb i gruva. Tjenestejenta som familien ser seg tvunget til å sette bort. Som lar seg storligen imponere over doktorhuset.

- Med maling på veggan!

Bente Andersen og Ingeborg Arvola har laget et tett og godt manus. «Den sterke viljen» forteller en brutal historie, men er også poetisk og løst opp små porsjoner lune bemerkninger og sår humor. Scenografien er enkel. Noen skamler, bøker, og papirer og et bakteppe nesten religiøst i sin enkelhet.

Hele spennet

Publikum møter Ellisif fra hun kommer til Sør-Varanger som purung doktorfrue til hun kalles Morderengelen fra Sør-Varanger i Socialdemokraten. Hanne Mathisen Haga er flott som Ellisif i hele hennes spenn, den såre Ellisif og den tordnende Ellisif. Hanne gjør sammen med Turid Skoglund og Oda Aune Andersen en kjempejobb med å vise det brutale klassesamfunnet sett fra de tre kvinnenes forskjellige perspektiver, med en personlig utvikling der skjebnene deres toucher hverandre og der de møter hverandre som mennesker innenfor de ytre, dype skillelinjene.

Mørkt og dypt

Trist nok er det mange paralleller til dagens samfunn i Samovarteaterets «Den sterke viljen». Forestillingen er laget i året der 150-årsjubileet for Ellisif Wessel fødsel feires. Men de dype mørke strømningene lever fremdeles i beste velgående. I 2016. Det handler om hva lokalsamfunnet får igjen for naturressursene sine, om trygghet på arbeidsplassene - og kostnadene for kvinner som ytrer seg i det offentlige rom. Ellisif ble latterliggjort for sin bakgrunn og for sin priviligerte posisjon som doktorfrue, for å være utenforstående, for å være kvinne.

Men Ellisif tiet ikke. Hun tordner mot dumskapen og sladderlysten som straks vil diskutere hennes person i stedet for sak. Høres det kjent ut?

- Dere slakter i dag en gammel høne, gid den måtte smake dere, men om kort tid kommer en flokk falker flygende, og de må dere nok la fare», tordner hun i Hanne Mathisen Hagas skikkelse.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no