12. des
POLITIOVERBETJENT: Stein Kristian Hansen konstaterer at det fremdeles er trangt på Storskog.
 
Storskog får brakke-kontorer
Ankomstsenteret på Vestleiren har tatt en del av presset fra Storskog. Men stasjonen forblir trang, så nå utvides den med brakker.

Publisert: 16.nov.2015 15:46
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Da Ankomstsenter Finnmark åpnet på Vestleiren, ble personell fra Politiets Utlendingsenhet flyttet fra Storskog for å håndtere registreringen av asylsøkere.

Det har gjort forholdene mindre trange på Storskog grensepasseringssted. Men det er fremdeles trangt på stasjonen, som allerede slet med trange forhold før asylkrisa.

– Det er fortsatt stort aktivitetsnivå, og det krever mange folk, sier politioverbetjent Stein Kristian Hansen.

Politiet har fått tilført 24 stillinger, og en del av disse skal til Storskog. De fleste av dem er på plass, ifølge Hansen. Men ekstra folk krever ekstra plass, og bygget er ikke dimensjonert for det.

Derfor er arbeidet nå i gang med å sette opp egne brakker for kontorer, garderober, dusj og toalett. Avgjørelsen ble tatt fredag, ifølge fungerende stasjonssjef Torstein Pettersen i Kirkenes.

Pettersen forteller at det så langt er snakk om fire eller åtte brakker. Antallet kan forandre seg, og han vet ikke når de settes opp.

- Men det blir så snart som mulig, sier han.

– De største utfordringene har vært kontorplass for de ansatte, og dusj og toalett både for ansatte og for de som krysser grensa, sier Hansen. Brakkene skal forbedre disse problemene.

Til midnatt

Man ble ofte sittende til godt ut på morgentimene på Storskog før. Mottaksleder Hermann Bjørhusdal i Fjellhallen har fortalt til SVA at det har kommet folk inn fra grensa til Fjellhallen hele natta noen dager, frem til klokken åtte på morgenen.

Når grensa stenger klokken 21, har det betydd mange og sene overtidstimer for personellet der.

Den siste uka etter åpningen av Vestleiren har det fremdeles blitt noen overtidstimer på Storskog, men ikke like mange. Overbetjent Hansen har sett at folk har blitt sittende til klokken 23-24.

– Vi kan avslutte tidligere enn før, men det er fortsatt bruk av overtid. Det skjer gjerne når det kommer folk sent. De må fortsatt igjennom en del på Storskog, forteller Hansen.

Hovedregistreringen av asylsøkere skjer nå på Vestleiren. På Storskog skal personellet skille mellom folk som søker asyl og folk som ikke søker asyl, sjekke dokumentene deres og visitere dem.

Statsminister-omvisning

Statsminister Erna Solberg fikk omvisning på Storskog grensepasseringssted da hun var i Sør-Varanger mandag. Det hadde vært en relativt rolig dag så langt, men Solberg så at det var trangt.

– Det er ikke spesielt gode forhold, spesielt med den situasjonen som vi er i, sier hun til SVA etterpå.

Statsministeren skjønner behovet for nytt grensepasseringssted. Men hun vil nå ha mer fokus på å komme igjennom asylsøkersituasjonen, og kan ikke si når den nye stasjonen kommer på statsbudsjettet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no