13. des
JUBILEUM: Komiteen for Samefolkets dag ser fram til en stor jubileumsfeiring, (f.v.) Frank-Emil Trasti, Harald Sørensen og Nina Gudrun Nilsen. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Stort program for jubileumsdager
Det har blitt tradisjon å arrangere Samiske Dager i forbindelse med Samefolkets dag i Sør-Varanger. Det blir ekstra stort i år når det feires 100 år siden et helt spesielt møte i Trondheim.

Publisert: 19.jan.2017 09:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Det aller første samiske landsmøtet ble holdt i Metodistkirken i Trondheim, 6. til 9. februar 1917. Derfor er Samefolkets dag lagt til 6. februar, og i Trondheim blir det i år storstilt feiring med festival ei hel uke under navnet Tråante. Tråante betyr Trondheim på sørsamisk, og Trondheim/Tråante ligger midt i det sørsamiske området.

Ekstra penger

- Vi skal også feire litt ekstra, sier leder i komiteen for Samefolkets dag i Sør-Varanger, Frank-Emil Trasti.

- Men på grunn av feiringen i Trondheim har det faktisk vært vanskelig å få tak i artister som kan opptre her hos oss, alle skal til Trondheim. Heldigvis kunne Duolva Duottar stille opp og skal gjøre to konserter før de reiser til jubileumsbyen, sier Nina Gudrun Nilsen, også medlem av komiteen.

Vanligvis har feiringen fått 20 000 kroner i støtte fra Sør-Varanger kommune, men fordi det er 100-årsjubileum har de fått 50 000 ekstra. Budsjettet er på 156 000 kroner, og komiteen satser på å få penger både fra fylket og Sametinget.

Mye for ungene

Programmet starter allerede 30. januar med duodji-utstilling ved elever fra 10. klasse på Kirkenes skole. Dagen etter vises filmklassikeren «Veiviseren» på biblioteket. Onsdag blir det åpen gamme ved Førstevann, med eventyrstund for unger på SFO. Det er Grenselandmuseet som arrangerer dette. Torsdag og fredag blir barnehageunger fra hele kommunen busset til Jakobsnes for å høre på fortellinger, få litt å spise og se på utstilling av saker fra gamle dager.

3. februar åpner utstilling på Saviomuseet. Det er bilder av den danske kunstneren Gitz-Johansen som skal vises. Han laget mange bilder fra Grønland og skildret grønlendernes liv og kultur.

Følsomme temaer

Siden dagen i år faller på en mandag har hovedarrangementet blitt flyttet til lørdag: Først aktivitetsdag på torget for barn og unge, med blant annet lassokasting og aking. Deretter flytter arrangementet inn i biblioteket der det skal vises to kortfilmer av Siri Hermansen, det handler om samiske rettigheter og miljøødeleggelser, og om fornorsking. Forfatter Marion Palmer kommer også og skal lese noen av sine egne tekster, der fornorsking er hovedtema. Hun deltok også på åpningskonserten til Barents Spektakel i fjor. Historiker Steinar Pedersen kommer også og skal snakke om «Det første samiske landsmøtet i 1917 i et langtidsperspektiv». Det blir også musikk ved John Henrik Mienna og Jack Johnsen i duoen Savva.

- Etterpå blir det dialog mellom de tre kunstnerne og historikeren og publikum. Det er ganske følsomme og politiske temaer som blir tatt opp, sier Nina Gudrun Nilsen.

Savio-samlinga

Søndag blir det utegudstjeneste på torget ved nyordinert prest Torbjørn Brox Webber.

- Da vil vi også ha kor og samiske salmer, lavvo, bålpanner, halmballer og reinskinn å sitte på. Det skal bli en helt spesiell stemning, sier Frank-Emil Trasti. Etterpå blir det kirkekaffe i kirka.

På selve dagen, mandag skal tiendeklassingene ha en presentasjon av duodjiutstillinga på biblioteket, og deretter blir det direktesending fra Tråante-arrangementet i Trondheim. Så blir det skolekonsert på Samfundshuset med Duolva Duottar og til slutt salg av bi?us. Om kvelden blir det offisielt program som før, med tale av ordføreren, sang ved koret Fossekallen og Gakhtiwalk, motevisning av kofter. I tillegg skal 100-års sola, som er et kunstverk satt sammen av masse små soler, som barnehageunger har laget, bli presentert. Hovdetaler for dagen er Helga Pedersen. Og ikke minst skal det være offisiell overrekkelse av Savio-samlingen fra Niels Christian Bang til Sør-Varanger. Duolva Duottar skal også opptre her, og det blir kaffe og kaker.

Hele året

- Vi skal prøve å ha noen flere arrangementer gjennom hele året, og håper vi kan ha noe under Kirkenesdagene også, sier Frank-Emil Trasti. Det første dryppet skjer på Ofela? Arena 21. februar. Da kommer den svensk-samiske artisten Sofia Jannok, som både er kjent som radioprogramleder, sanger og joiker.

- Dessuten er vi stolte av å kunne presentere flere kurs i samarbeid med Samisk studieforbund, sier Trasti. Det handler om koftesøm, Sør-Varangerluhkka og -kofte og samisk tradisjonsmat.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no