18. okt
Marianne Haukland fra Høyre (t.h.) tok imot (f.v.) Ingrid Lundmark, Irene Ojala og Sylvi Andreassen, som kom fra Alta med 11.000 postkort fra hele Finnmark. Folk fra Alta, Kautokeino og omegn har skrevet kort med både historier og bakgrunn for hvorfor de mener at Stortinget bør revurdere sykehusstrukturen i nord. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
 
Stortinget møtte krav om et tredje sykehus i Finnmark
Væpnet med over 11.000 postkort stiller tre kvinner fra Alta ett krav til det nye Stortinget: Et tredje sykehus i Finnmark.

Publisert: 10.okt.2017 13:25
Oppdatert: 10.okt.2017 14:08

Trioen Irene Ojala, Ingrid Lundmark og Sylvi Andreassen troppet selv opp i Stortinget tirsdag for å overlevere postkortbunken til utvalgte politikere.

De tre har ledet postkortaksjonen som har pågått i hele høst. I tillegg til de 11.000 kortene som tirsdag ble overlevert, har over 4.000 kort dumpet ned i postkassen til politikerne.

Lang vei til sykehus

Postkortene er skrevet av folk fra Alta og omegn og inneholder krav om at politikeren etablerer et nytt sykehus i Finnmark med både akutt- og fødeavdeling i tillegg til sykehusene i Hammerfest og Kirkenes.

– Befolkningsgrunnlaget og det geografiske grunnlaget tilsier et nytt sykehus, sier Ojala til NTB. Fra Alta til Hammerfest er det 143 kilometer.

– Det er langt om man er hjertesyk eller er i ferd med å føde, konstaterer Ojala, som peker på at veien i tillegg ofte er stengt.

Saken har vakt stort engasjement blant finnmarkingene, og i august demonstrerte flere tusen mennesker i Alta med krav om et nytt akuttsykehus.

Konsekvensutredning

Venstre-leder Trine Skei Grande la i Stortinget tirsdag fram et representantforslag om å se nærmere på sykehusstrukturen i Vest-Finnmark.

– Vi håper det kan bli enighet om en helhetlig konsekvensutredning som vil gi tre akuttsykehus med fødetilbud i Finnmark, sier Ojala.

Høyre og Arbeiderpartiet har allerede avvist kravet, mens Frp, Senterpartiet, Venstre og KrF har åpnet for konsekvensutredning.

De tre Alta-kvinnene hadde også møter med representanter for Sp, Ap, Høyre, Venstre og Frp tirsdag, og skal senere ha møter med Kristelig Folkeparti og SV.

– Dette skal danne grunnlag for et større møte om saken i november, opplyser Ojala.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no