8. des
HULLETE: Tårnetveien krever vedlikehold, men hvem som skal betale for det har vært et spørsmål lenge. (Arkivfoto: Yngve Grønvik)
 
Striden om Tårnetveien til lagmannsretten - kan ta hele året å avgjøre
Over 120 parter i saken gjør at det tar tid å forberede ankesaken. Men dommer Liv Nergaard har vært borti verre.

Publisert: 26.apr.2017 15:12
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Den nærmeste tidsantydningen jordskiftelagdommeren kan gi, er at hun håper å få startet ankeforhandlingen med en eventuell befaring av veien mens det fremdeles er bare veier dette året.

Tårnetveien-saken kom til Hålogaland lagmannsrett 3. april, og i skrivende stund er saken i ferd med å registreres i retten. I lagmannsretten vet ingen hvor lang tid det vil ta før saken blir avgjort.

En slik bruksordningssak med mange parter kan innebære flere rettsmøter og en hel del tid.

Men lagdommer Liv Nergaard mener de bør klare det innen fristen på seks måneder fra saken ble mottatt.

De aller fleste hytteeierne langs Tårnetveien har samlet seg i Ishavsveien Hytteforening, og engasjert advokat sammen. Disse hytteeierne vil ikke være en del av noe slags veilag, siden de mener det er en offentlig vei, og utgiftene dermed skal tas av det offentlige. Her tapte de i tingretten (se faktaboks)

Ofte mange parter

Nergaard var jordskifterettsdommer før hun begynte i lagmannsretten, og har en hel del erfaring nå. Denne typen saker er langt fra uvanlig i jordskifteretten.

- Det er heller ikke uvanlig at slike jordskifterettssaker tar lang tid. En av sakene jeg har hatt som dommer i jordskifteretten, dreide seg om Reisaelva. Der var det 3000 parter, sier hun.

I denne saken er mange av partene representert av samme advokat, noe som gjør jobben lettere. Over 70 hytteeiere har samme advokat, som Ishavsveien hytteforening har engasjert for dem. Men det er flere møter som må på plass før saken havner i rettssalen, og de møtene skal passe både for advokater, partene selv, og rettssalen.

- Alle partene blir kalt inn til ankeforhandling og har talerett, også de som er selvprosederende og møter uten advokat, sier Nergaard.

Planmøte først

Det første møtet som kommer opp er et planleggingsmøte. Det avholdes som et fjernmøte over telefon med de forskjellige partene, representert med advokat. Deretter vil det gå ut et planbrev til alle partene.

Møtet vil bli satt opp så snart registreringen er ferdig.

- Når rettsmøtene skal avholdes, kommer an på partene i saken. Det kan være en utfordring å finne ledige dager for advokatene, som gjerne har fulle møtebøker, sier dommeren.

Tårnetveien-saken

  • Tårnetveien, også kjent som Ishavsveien, går fra Tårnet i Jarfjord mot russegrensa.
  • Veien brukes blant annet av hytteeiere i området, Forsvaret, reindriftsfolk og friluftsinteresserte generelt.
  • Finnmark jordskifterett kom med sin dom 20. desember i fjor, og bestemte da at kostnadene for vedlikehold av veien skal fordeles på et veilag bestående av de følgende partene:

– Forsvaret: 41,8 prosent
– Hytte/eiendomseierne: 28,4 prosent
– FeFo: 14,2 prosent
– Sør-Varanger kommune: 14,2 prosent
– Reinbeitedistrikt 1-2-3: 1,4 prosent

  • Disse skal betale en slik prosentandel av vedlikeholdsavgiftene på veien fremover. Det er beregnet en kostnad på totalt cirka 128 000 kroner for ett års vedlikehold av veien. For hytteeierne betyr det omtrent 415 kroner hver i året – men det er om utgiftene ikke forandrer seg, noe flere er redde for.
  • Kraftselskapet Tinfos har også en eiendom langs Tårnetveien, og er en del av hytte/eiendomseierne. De er imidlertid en egen part i saken, utenfor hytteforeningen.
  • I tillegg fordeles kostnadene for rettsbehandling i jordskifteretten, totalt kroner 146 840 kroner, prosentvis på partene i veilaget. Disse vil stige når saken kommer til lagmannsretten.
  • Diskusjonen om hvem som har ansvaret for Tårnetveien har gått i årevis. I januar 2015 ble saken tatt til jordskifteretten, og den var i behandling der til slutten av 2016. Nå skal den til lagmannsretten.
  • Kommunen og Forsvaret hadde ingenting å utsette på dommen, men det kom anke fra både hytteeierne i Ishavsveien hytteforening, FeFo og reinbeitedistriktet.
 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no