23. okt
REISER: Det er langt fra skrivebordet på Kirkenes sykehus til det tyfonrammede Filippinene, men det er skrivebordsjobben som har gjort at Harald Sunde kan reise som lege og drive nødarbeid.
 
Sunde med Røde Kors til Filippinene
Den akutte nødhjelpsperioden er over, men landet sliter fremdeles med å gi helsetjenester til befolkningen. Harald Sunde har reist med Røde Kors for å sette opp et feltsykehus.

Publisert: 07.jan.2014 13:56
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Kirkeneslegen forteller at det å kunne reise til et sted i verden der behovet for nødhjelp er stor, er en tanke han har hatt lenge.
– Når jeg nå hadde mulighet til å reise, er det fordi jeg har en administrativ jobb, og da grep jeg den, sier han.

Mugne lakener

Sunde begynte arbeidet med å kvalifisere seg til nødsarbeid gjennom Røde Kors for over et år siden. Han har ikke kommet fram til Filippinene når SVA snakker med han.
– Jeg står i en terminal på en flyplass i Taiwan og venter på neste fly videre, forteller han.
– Og jeg vet egentlig veldig lite om hva som kommer til å møte oss, annet enn at vi skal sette opp et feltsykehus, og at vi skal bo i telt. Teltene har begynt å lekke vann etter to måneder i fuktig klima med mye regn, og laknene har begynt å mugne, har jeg hørt. Vi skal bo i telt selv, så det kan bli spennende, men vi er ganske godt forberedt på mye som kan skje, forteller han.
Blant annet at slanger som vanligvis holder til i trær, nå lever på bakken fordi alle trærne har blåst ned, og at giftige edderkopper kan krype opp i sko og gjemme seg om natta.

Sikkerhet

– Dette er heldigvis ikke et veldig skarpt oppdrag, og siden det er mitt første utenlandsoppdrag, er det veldig greit å få erfaring fra et sted der det ikke er uro, forteller Sunde. Røde Kors er for tida også i Sør-Sudan og i Syria, men det er mer erfarne folk som får reise dit. Sunde forteller at en av kollegene han reiser sammen med er en islandsk lege som har vært både på jordskjelvet på Haiti, oversvømmelsen i Pakistan og i Sudan.
– Jeg tror ikke vi kommer til å være bekymret for vår egen sikkerhet på denne turen, men jeg kommer til å lære mye, og det trenger jeg, sier han.

Forberedelser

Det var ikke en spesiell hendelse som gjorde at han bestemte seg, det var situasjonen som gjorde at han fikk muligheten. I over ett år har han forberedt seg, vært på kurs hos Røde Kors og opplevd mye. Blant annet å bli «kidnappet» av væpnet milits, hatt kurs om kulturforståelse og kjønnsrollemønstre, lært å sette opp feltsykehus og jobbet med alle tenkelige sykdomscenarier og fått vaksiner mot alt mulig, også rabies.
På bloggen sin skriver han at de også har blitt advart mot å bade på stranda fordi de store mengdene med døde etter tyfonen har lokket mye hai til seg.

Samarbeide

– Det er tre stadier i nødhjelp, det første er den akutte perioden. Den er nå over, og det er fase to og tre vi skal være med på. Det handler om vedlikehold av helsetjenestene, og å så få disse tjenestene overført til de lokale myndighetene på en god måte, sånn at de kan klare seg når Røde Kors trekker seg ut. Det er et veldig viktig arbeid som krever mye samarbeid og forståelse av hvordan de tenker lokalt. Vi skal ikke være helseimperialister, men gode medhjelpere, sier Sunde.

Følg bloggen til Harald Sunde

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no