13. des
OKTOBER 1944: Dette bildet er tatt i forbindelse med at befolkningen kom ut av tunnelen etter frigjøringen av Sør-Varanger 25. oktober for 70 år siden. (Foto utlånt av Grenselandmuseet)
 
Takker varmt for invitasjonen
Det 11. tunnelbarnet takker for invitasjonen til Frigjøringsjubileet, men kan dessverre ikke komme.

Publisert: 10.okt.2014 22:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Edmund Eide er på tråden på vegne av 70 årsjubilanten.

- Jeg har fått i oppdrag av henne å takke ordføreren og Sør-Varangers befolkning for invitasjonen, og for den varmen som er blitt henne til del gjennom Sør-Varanger Avis etter at hennes historie ble gjort kjent i avisen, sier han. Både hun og andre krigsbarn i hennes omgangskrets følger med i avisen og er svært takknemlige for det som har skjedd i høst.

Likeverdig

- Hun er veldig glad og føler seg mer likeverdig nå, sier Eide.

Dessverre har hennes fastlege gitt henne råd om ikke å reise til Kirkenes under Frigjøringsjubileet fordi hun ikke er helt frisk.

- Det kan bli en tøff påkjenning rent helsemessig, så derfor takker hun nei til å komme nordover nå, sier Eide.

Han forteller at Det 11. tunnelbarnet har vært både i Kirkenes og i tunnelen i voksen alder. Det skjedde sommeren 1994, altså få måneder før 50 års jubileet. Da var hun her nord sammen med ektemannen sin.

Slet veldig

70-årsjubilantens mor slet veldig i hele sitt liv etter krigen.

- Det var mange skjebner blant krigsbarna og deres mødre og mange har hatt en langt verre skjebne enn dette tunnelbarnet har hatt. Rundt 100 000 mennesker i Norge var av ulike årsaker på det vi kan kalle «gal side» under krigen og mange av dem fikk lide for det resten av sitt liv. Ialt 92 000 ble tiltalt og 50 000 straffet i rettsprosessene etterpå, minner Edmund Eide om.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no