10. des
Duang Persen er lokal kontaktperson for thai-samfunnet og førstesekretær og konsul Ohm Cusripituck
 fra den thailandske ambassaden.
 
Thailandsk konsul til Kirkenes: Hjelper med å få Pimsiri og Petchngam til Thailand
Ohm Cusripituck skal hjelpe den drepte kvinnens mor med å få henne og barnebarnet til begravelse i hjemlandet.

Publisert: 31.aug.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Da Pimsiri Songngam (37) og hennes sønn Petchngam (12) ble drept natt til mandag, satte det sjokk i hele Sør-Varanger-samfunnet – og spesielt blant de thailandske borgerne i kommunen. De to døde hadde innvandret fra Thailand, og hadde flere venner i thai-samfunnet.

Tirsdag kom Ohm Cusripituck fra den thailandske ambassaden i Oslo til Kirkenes. Han er førstesekretær og konsul, og var der først og fremst for å bistå den omkomne kvinnens mor. Moren ønsker å begrave de to døde i hjemlandet.

– Jeg ble kontaktet av moren til kvinnen, da hun ønsket hjelp med å få datteren og barnebarnet tilbake til Thailand så fort som mulig, sier Cusripituck.
Moren jobber nå med å komme seg til Norge, og er i prosessen med å få seg visum. Det konsulen gjør i Kirkenes er å få samlet den informasjonen og tillatelsene moren vil trenge for å få de døde slektningene transportert til Thailand.
Konsulen har snakket med politiet og med kommunen, og føler at han har fått all den informasjonen han trenger. Han har samtidig kontakt med det thailandske samfunnet i Sør-Varanger igjennom Duang Persen. Hun var venninne med omkomne Pimsiri, og tok selv kontakt med ambassaden.

– Jeg gikk inn på hjemmesiden til ambassaden og lærte mye om hvordan jeg skulle sende inn informasjon, sier hun.

Hun har blitt intervjuet av flere medier om vennskapet med den 37 år gamle kvinnen. Der har hun ikke hatt annet enn gode ting å si om Pimsiri Songngam.
Det er rundt 60-70 personer fra Thailand i Sør-Varanger, ifølge Cusripituck og Persen. Tirsdag tenkte en del av dem å samle seg.

– Vi vil sannsynligvis samles med medlemmer av thaisamfunnet her senere, for å gi muligheten til å trøste hverandre, sa Cusripituck tirsdag.

Sammenknyttet

Thaisamfunnene rundt om i Norge er veldig sammenknyttede, ifølge konsulen.

– Nyhetene sprer seg veldig fort blant folk fra Thailand. Det er rundt 16 000 fra Thailand som bor i hele Norge, og de er overalt i landet, sier Cusripituck.

– Det gode med det er at alle ønsker å hjelpe til. Jeg har hatt mange telefonsamtaler med folk rundt om i landet som ønsker å hjelpe til med hva som helst som de kan gjøre, legger han til.
Dette er den mest tragiske hendelsen konsulen selv har opplevd i det thailandske samfunnet i Norge.

– Vi har sett liknende før, da vi opplevde selvmord i samfunnet. Men jeg tror dette er den første gangen jeg har sett noe så tragisk. Det er kanskje noe vi kan lære fra, og se hvordan vi kan forhindre liknende i fremtiden, sier han.
Få norske problemer

En del av mediedekningen rundt saken har dreid seg om at omkomne Pimsiri Songngam skal ha gått til politiet med melding om psykisk vold, uten at politiet skal ha gjort noe med det. Dette er noe politiet fremdeles undersøker i skrivende stund.

Vi spør Cusripituck:

– Er dette noe som oppleves i stor grad i det thailandske samfunnet?

– Det er mishandling i ethvert samfunn. Men det er ikke noe som merkes så ofte i Norge, spesielt ikke sammenliknet med andre steder i verden, ifølge tilbakemeldinger jeg har fått fra andre ambassader, svarer han.
Cusripituck har ingen detaljerte kommentarer om etterforskningen av drapet.

– Jeg overlater det til de norske myndighetene. Det ser ut til å være i gode hender, sier han.

– Viktig kontaktperson for samfunnet

Duang Persen fortsetter å være kontaktperson mellom ambassaden og det thailandske samfunnet i Kirkenes og ambassaden. Konsul Ohm Cusripituck mener folk som Persen er veldig nyttige for samfunnet.

– De større thailandske samfunnene i større byer som Oslo har egne foreninger. I de mindre samfunnene trenger vi folk som henne som hjelper folk med å kontakte kommunen og oss, sier han.

Persen skal blant annet å dra på et fellesmøte for slike kontaktpersoner og foreningsledere i Oslo om noen uker. Der er også representanter for norske myndigheter invitert for å snakke om saker som barnevern.

– Jeg er sikker på at hendelsen i Kirkenes også er noe som vil bli diskutert da, sier konsulen.

Samler penger for Thailand-begravelse

Aranya Visaiket ved Aranyas Take-Away i Havøysund har begynt pengeinnsamling for å få de drepte Pimsiri Songngam (37) og hennes sønn Petchngam (12) sendt hjem til Thailand, så de kan begraves der. Det melder iFinnmark tirsdag.
– Familien deres i Thailand ønsker å få de drepte hjem, og vi ønsker å hjelpe med å få gitt dem en verdig begravelse. Aranyas Take Away vil gi hele dagsomsetningen til familien, og kommer til å samle inn penger hele uken, forteller Visaiket til nettavisen.
Visaiket var venninne med den avdøde kvinnen. Hun sier at noe av Pimsiri og Petchngams familie er på tur til Norge.

Vil ikke etterforske politiet
Spesialenheten for politisaker vil foreløpig ikke etterforske om politiet i Finnmark har opptrådt kritikkverdig i saken der Pimsiri Songngam og hennes sønn ble drept mandag. Det melder NRK Finnmark.
Politiet får kritikk av både pårørende og Krisesentersekretariatet for ikke å ha fulgt opp kvinnen, da hun få dager før drapet oppsøkte politiet. Det etter å ha vært innom Norasenteret i Kirkenes, senter mot overgrep og vold.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no