9. des
VETERAN: Leif Ingilæ har vært med i fisket etter kongekrabbe siden starten. Her fra hans første fangst i 2008.
 
Ti anmeldt i fjor for feil behandling av krabbe
I år går Mattilsynet ut med ny oppfordring om god og riktig håndtering av kongekrabbe før sesongstart.

Publisert: 07.jul.2014 14:36
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Mattilsynet samarbeider tett med Fiskeridirektoratet og Kystvakta for å påse at regelverket følges og har flere ganger agert på tips. Forrige sesong ble det gjort flere beslag av kongekrabber som ble ulovlig lagret i venteposer, og i indre havn. I slike tilfeller blir kongekrabbene satt fri, og innehaver blir straffeforfulgt etter gjeldende regelverk. For å sikre god dyreveldferd vil Mattilsynet besøke anleggene for å sjekke at kongekrabbene ikke utsettes for unødvendige lidelser.
– Dette er sesongbasert og det kommer stadig nye aktører inn i kongekrabbefisket. Og det er utrolig hva man glemmer på ett år. Kongekrabben er en kvotebelagt ressurs som det er veldig viktig blir behandlet på riktig måte. Derfor føler vi at vi må komme med en
ny oppfordring om riktig kongekrabbehåndtering, sier distriktssjef i Mattilsynet i Øst-Finnmark, Gøril Hogseth.

Nytt kvoteår

1. august starter et nytt kvoteår for fangst av kongekrabbe.
– Vi vil fokusere på hvordan levende kongekrabbe skal behandles både i sjø, ombord i båt og på land. Regelverket er ikke skreddersydd for kongekrabbefisket og tilpasninger må til. Vi må øke forståelsen av artens behov ute hos de som håndterer kongekrabbene for å sikre god dyrevelferd, sier førsteinspektør Karianne Strømhaug ved Mattilsynet i Øst-Finnmark.
Kongekrabbe er en tifotkreps og omfattet av Dyrevelfordsloven; «dyreholder skal påse at driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger som brukes til dyr er egnet til å ivareta hensynet til dyrenes velferd».
Mattilsynet følger nøye med på følgende:
– Kongekrabber skal oppbevares i utspilte venteteiner hvor den kan bevege seg. Teinene skal stå i strømmende vann, være merket og innmeldt til Kystvakten.
– Håndtering av kongekrabber skal ikke foregå kun etter det ene bakbenet, men etter minst to bein fra hver side av kroppen. Aller helst skal den håndteres etter bakenden av kroppen.
– Kongekrabber må ikke fraktes i luft uten å være tildekket da dette kan skade både gjeller og kroppsdeler som følge av eksempelvis sterk sol, vind eller frost.
– Kongekrabber er likestilt med all annen fangst og skal føres ombord i båt til landingssted.
Mattilsynet ber fiskerne om ikke å lagre kongekrabbene i havnebasseng, men ligge i gjennomstrømmende vann med lav temperatur.

Fiskeren har ansvaret

Strømhaug minner om at summen av all håndtering bestemmer kongekrabbens tilstand.
– Med svekket tilstand og dårlig overlevelsesevne taper både fisker og kjøper penger. I kvoteområder må fiskeren frakte avviste kongekrabber ut til fangstfeltet igjen. Dette øker sjansen for at de samme kongekrabbene fiskes flere ganger og får håndteringsskader. På grunn av sortering til havs lempes enkelte kongekrabber på havet igjen. Minstekravet er at krabben skal håndteres etter to bein fra samme side av kroppen, og aller helst holdes i bakkroppen når den kastes ut. Kastes den ut bare etter det ene bakbeinet kan dette føre til brudd, som ofte resulterer i at kongekrabben mister beinet.
Mattilsynet har oppdaget at svært mange av skadekrabben som leveres mangler høyre bakfot.
– Dette er tegn på at krabben håndteres feil. En slik skavank kan ikke tilbakeføres til slåssing krabbene imellom. Her må det en holdningsendring til blant fiskerne. Det ligger i år an til at det kommer endringer i forskriften for fangst av kongekrabbe. Vi oppfordrer alle som fisker og håndterer kongekrabbe til å følge med når årets forskrift kommer. I samarbeid med fiskere og mottak håper vi å oppnå enda bedre dyrevelferd for kongekrabbene, sier Strømhaug.

Følger oppfordringen

– Kongekrabbefiskerne følger oppfordringen fra Mattilsynet, mener Leif Ingilæ i Bugøynes, som i en årrekke har fisket kongekrabbe.
– Ja, dette følger vi til punkt og prikke. Samarbeidet med Mattilsynet er godt og vi må ta pent vare på krabben, slik at beina ikke ramler av og de blir ødelagte. Det er i alles interesse at alle opprettholder god dyrevelferd, sier Ingilæ.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no