13. des
SNØKRABBE: Snøkrabben er mindre enn den mer kjente kongekrabben.
 
Ti ganger mer snøkrabbe enn kongekrabbe
Ny forskning viser at det er ti ganger mer snøkrabbe enn kongekrabbe i Barentshavet. Nå lurer forskerne på om det vil bli kommersielt fiske på snøkrabba, som det vi har sett på kongekrabben. Fiskerne er avventende.

Publisert: 30.apr.2013 17:22
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Seniorforsker Jan H. Sundet ved Havforskningsinstituttet har fått tallene fra sin kollega Sergej Bakanjov ved Pinro i Murmansk. Snøkrabben er mindre enn den mer kjente kongekrabben.

Kjøttvekta

Dette betyr ikke at forskerne ved Pinro har talt alle snøkrabbene og kongekrabbene i Barentshavet. Det dreier seg ifølge Havforskningsinstututtet bokstavelig talt om kjøttvekta, eller biomassen, til de to artene.
- Tallene fra Pinro viser også at biomassen av snøkrabbe utgjør halvparten av mengden reker og en tredjedel av biomassen for torsk. Dermed er det snakk om en betydelig mengde snøkrabbe, sier Sundet.
Seniorforskeren er overrasket over tallene.
- Ja, mengden er større enn det vi hadde forestilt oss. Vi må ta høyde for dette i den framtidige forskninga vår, og det blir ei stor utfordring for oss, sier Sundet.?
I dag er snøkrabben i Barentshavet konsentrert i den russiske sonen, men den er ifølge forskerne på vei vestover.
- Derfor må vi følge med etter hvert som den kommer inn i den norske sonen og i Fiskevernsonen ved Svalbard.

Flere utbredelsesområder

Snøkrabba er en nordlig art og har tradisjonelt flere utbredelsesområder. I Stillehavet finner vi den fra Japan til Beringstredet og i Atlanterhavet er den utbredt fra Cape Cod på østkysten av USA til de arktiske farvannene langs Vest-Grønland. Kongekrabba i Barentshavet blei i sin tid satt ut med vilje av russiske forskere.
- Snøkrabba er også en ny art i Barentshavet, men den er ikke satt ut med vilje. Vi er usikker på hvor den kommer fra - om den har kommet med ballastvann eller rett og slett har spredd seg naturlig, sier Sundet.
Forskerne spør seg nå hvilken plass snøkrabba og kongekrabben etter hvert får i økosystemet.
- Da spør vi oss hvilke arter de kommer til å beite på og hvilke arter som kommer til å beite på disse nye artene. Disse artene er også ganske forskjellig fra dem vi har kjent i Barentshavet til nå. Fra før har vi kun hatt trollkrabbe og pyntekrabbe i Barentshavet, men disse bestandene er små og har ikke den samme innflytelsen på økosystemet som snøkrabba og kongekrabba. Derfor lurer vi på om de to nye krabbeartene kommer til å fortrenge etablerte arter fra området, sier Sundet.

Kommersielt fiske

Snøkrabben lever på dypere vann og foretrekker lavere temperaturer enn kongekrabben.
- Derfor forventer vi ikke at den vil etablere seg i kystområdene. Snøkrabba kan både pare seg og gyte på dypt vann. Kongekrabba må inn på grunnere vann for å få til dette, og det er derfor den kommer helt inn til kysten, sier Sundet.
Han tror også at snøkrabba kan danne grunnlag for kommersielt fiske.
- Russerne planlegger å gjennomføre prøvefiske i løpet av året. På norsk side har en båt fra Vardø gjennomført to turer for å fiske snøkrabbe. Skipperen rapporterte at de fikk 20 tonn i teinene på den første turen og 40 tonn på den andre. Snøkrabba er ganske lik kongekrabba på smak, og det drives kommersielt fiske etter arten i de andre områdene hvor den er utbredt. Derfor kan det hende at snøkrabba blir en ressurs for fiskeflåten i Barentshavet, avslutter Sundet.

Avventende

Bugøynesfisker Leif Ingilæ er en erfaren kongekrabbefisker. Han er avventende i forhold til snøkrabben.
- Jeg vet at de har fått snøkrabbe et stykke utfor Båtsfjord. Og så er det jo drevet prøvefangst av den.
Ingilæ tror at det på sikt kan bli kommersiell fangst etter snøkrabben.
- Ja, det tror jeg. Som de sier så blander den seg ikke med kongekrabben. Men jeg er skeptisk dersom vi skal begynne å få snøkrabba i garnene nå, slik det var med kongekrabben da den kom. Den går nesten ikke i garnene nå og er mer på grunna. Vi følger jo med på den forskningen som foregår. Det blir spennende å se, sier Ingilæ.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no