18. nov
KAMPANJE: Bjørg Irene Østrem fra Norasenteret og helsesøster Gina Gade-Lundlie var to av mange som hadde møtt opp til starten av kampanjen mot vold i nære relasjoner. Etterforsker Ann Rigmor Søderholm fortalte om sine erfaringer.
 
Til kamp mot nær vold
– Jeg vet jeg selv har sviktet, ikke har klart å følge opp alle jeg burde. Det er så mange som blir utsatt for vold. Men nå er vi bare nødt til å ta i et tak, sier politietterforsker Ann Rigmor Søderholm.

Publisert: 15.okt.2015 15:49
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

De to etterforskerne Ann Rigmor Søderholm og Elisabeth Hanssen presenterte torsdag den landsomfattende kampanjen mot vold i nære relasjoner, «Hvor lite skal du finne deg i?», på politistasjonen i Kirkenes.

Må bli bedre

Statistikken som ble lagt fram var dyster, og selv om antallet anmeldte saker har gått litt ned siden en topp i 2012, tviler de på at det har blitt mindre vold. De tror mørketallene kan være store. Det er i hovedsak kvinner og barn som opplever vold og grov vold, og Ann Rigmor Søderholm kom med sitt hjertesukk da det var snakk om barn som ble utsatt for vold.
– Jeg vet at jeg selv har sviktet, ikke har klart å følge opp alle jeg burde. Det er så mange som blir utsatt for vold. Men nå er vi bare nødt til å ta i et tak. Temaet er løftet opp på høyeste nivå politisk, kanskje det kan hjelpe, sier hun.

Barn og vold

– Det er ikke lenge siden vi hadde lov å straffe barn med lett vold i oppdragelsen. Det var ikke allment akseptert å gjøre det, men loven kom først i 2010, sier Søderholm.
Hun forteller at det trolig også er kulturforskjeller som gjør at minoritetsbarn får mer juling enn andre.
– Når det gjelder minoritetsfamilier vet vi at terskelen for å melde fra om vold er høyere, og at minoritetsbarn blir behandlet dårligere av hjelpeapparatet. Dette har Redd Barna dokumentert. Vi vet også at ingen barn tåler mer juling enn andre, og at barn som lever med vold, lever under samme påkjenning som barn som bor i krigssoner, sier hun.

Vold i hjemmet

Barn er ikke bare ofre for vold, de er også vitner til vold i hjemmet, og skadene de påføres av å bo i et hjem med vold er også dokumentert. De tyr oftere selv til vold når de blir voksne, og de bruker også oftere narkotika.
– Barn som lever med vold bruker veldig mye energi på å overleve, og det går ut over skolegang og andre ting de normalt ville brukt energi på. I tillegg blir mor ofte også mishandlet, og har ikke energi til å ta seg av barnet, og barnet føler seg dobbelt sveket. Det oppleves også som psykisk vold for barn å være vitne til vold i hjemmet og de kan få store problemer når de vokser opp, forteller Søderholm.

Økning

– Vold koster samfunnet mellom 4,5 og 6 milliarder kroner i året. Tallene vi har fra 2013 anslår at 150 000 mennesker i Norge ble utsatt for vold i nære relasjoner. Da snakker vi om familiemedlemmer, slektninger eller andre i samme husstand. Det er mange mennesker, sier Elisabeth Hanssen.
– Under en firedel av disse kvinnene anmelder forholdet. Fra 2010 til 2014 opplevde vi en økning på 23 prosent, men det tror vi skyldes økt oppmerksomhet på temaet. Lokalt har tallet gått litt ned, men vi vet faktisk ikke hvorfor, sier Hanssen.

Flest saker

Statistikkene for Øst-Finnmark viser at Vadsø og Kirkenes har klart flest voldssaker, naturlig nok siden det bor flest personer her. Men av de sakene politiet har i løpet av et år, er vold den klart største kategorien. De siste årene har politiet i Øst-Finnmark hatt rundt 100 saker i året som handler om vold/sedelighet i nære relasjoner, såkalt familievold.
Målgruppen for kampanjen er både de som utsettes for vold og de som er voldsutøvere.
– Den er også rettet mot unge par og de som er vitner til vold, sier Elisabeth Hansen.

Voldstester

Hun forteller at det er opprettet en nettside som heter hvorlite.no der man både kan teste om man finner seg i for mye og om man behandler partneren sin bra.
– Det er også et par funksjoner på sida som kan være svært nyttige, blant annet en exit-knapp, blant annet en exit-knapp, der man med et tastetrykk fjerner siden fra nettleseren og kommer til en uskyldig søkeside. Det kan være nyttig hvis partneren plutselig kommer for å se hva du leser. Det er også masse viktig informasjon om temaet vold og informasjon om hvordan man sletter spor i datamaskinen, sier Hanssen.
Hun legger til at også politiet vil bli skolert om vold i nære relasjoner i forbindelse med denne kampanjen.

Media påvirker

– Det kan være forskjellige grunner til nedgangen av saker. Vi hadde en kampanje på den tiden som kanskje gjorde at flere saker ble anmeldt. Samtidig kan terskelen for å anmelde være svært høy, og omtaler i media kan være med å påvirke, sier politimester Ellen Katrine Hætta.
Hun forteller at hennes erfaring er at selv om politiet i Øst-Finnmark har en rekordhøy oppklaringsprosent, så betyr det lite hvis politiet tapte en stor sak sørpå og dette får mye omtale i media.
– Da er det mange over hele landet, også i Finnmark, som tenker at det nytter ikke å anmelde det til politiet, «de tar det ikke på alvor», og så videre. Det er dessverre en konsekvens vi ser. Samtidig vet vi at det er store mørketall, så hvis vi setter ressurser inn på å få avdekket flere familievoldssaker, vil vi få flere saker, sier Hætta.

Ressurser

Men hvordan er ressurssituasjonen i Øst-Finnmark? Det er et politidistrikt i omorganisering samtidig som flyktningestrømmen krever store mannskaper.
– I utgangspunktet har vi ikke kapasitet, men vi har en stab som står på og gjør en stor jobb, som yter det ekstra som må til. Og i forhold til flyktningene har vi fått 24 ekstra midlertidige mannskaper, så jeg er optimistisk i forhold til å klare å gjøre jobben, sier Hætta.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no