8. des
NEPAL: Et redningsmannskap på 34 klare for avgang fra Gardermoen tidlig mandag morgen. Gere er en av fem redningshunder. Morten og Gere i midten foran.
 
Til Nepal i håp om å redde jordskjelvofre
Morten Kvammen og lavinehunden Gere forlot Kirkenes søndag kveld med kurs for redningsarbeid i Katmandu, etter det kraftige jordskjelvet der lørdag.

Publisert: 27.apr.2015 20:35
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

I tillegg til å være lavinehund er Gere også utdannet ruinsøkshund, en spesialutdanning for å jobbe i katastrofeområder.

Oppdraget til Morten, Gere og de andre i redningsteamet er å finne overlevende. Mange mennesker kan ligge under ruinene etter det kraftigste jordskjelvet i Nepal siden 1934.
Svært mange barn er blant de rammede i jordskjelvet. Ifølge FN trenger nær en million barn akutt hjelp etter jordskjelvkatastrofen. Det er mangel på mat, vann og strøm og en rekke etterskjelv gjør det utrygt for mange å oppholde seg unde de takene som fortsatt står.

Bekymret

Hjemme i Bjørnevatn er Mortens kone, Merete Derås, bekymret.

– Ja, det er med blandede følelser jeg tok farvel med dem søndag kveld. Jeg kjenner det i magen. Det er meget viktig og litt skummelt. Det kan jo skje noe, men samtidig så sier de at det skal være trygt. Men det kan komme nye skjelv, sier Merete.

Gere er en av fem lavinehunder som skal delta i ruinsøket i Nepal.

Mer enn 3700 mennesker er foreløpig bekreftet døde i jordskjelvet, som hadde en styrke på 7,9 på Richters skala. Myndighetene frykter at antallet omkomne kan stige til minst 4500.

Nødhjelp

En rekke land sender mannskap og nødhjelp for å bistå med redningsarbeidet søndag. Norge bistår i første omgang med 30 millioner kroner.

Norwegian Search and Rescue (NORSAR) fikk søndag kveld ordre fra Utenriksdepartementet om å klargjøre for avreise til Nepal.
NORSAR består av Norske redninghunder og Oslo Brann og Redningsetat, og disse er spesialtrent for søk og redningen av mennesker i katastrofeområder. Morten Kvammen er styremedlem i Norske redningshunder. Teamet på 34 redningsmannskaper og fem hunder ble raskt samlet på Gardermoen og var klare til å reise på kort tid. Med 15,3 tonn redningsutstyr lettet flyet ved halv ti-tiden mandag morgen. Flyet skulle da mellomlande i Baku i Aserbajdsjan og så fortsette med kurs for de kriserammede områdene.
Statsminister Erna Solberg er meget fornøyd med at Norge har et slikt team, og at dette kan sendes som en støtte etter de forferdelige hendelsene som nå utspiller seg i Nepal. I tillegg til bergningspersonell, sender NORSAR seks spesialtrente ruinhunder, og hele teamet er oppsatt og klare for å holde på i ti dager i strekk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no