18. nov
PRØVER AV SVEVESTØV. NILU-forsker Tore Flatlandsmo Berglen sier det fortsatt ernoe usikkert hvorfor det siden 2004/2005 er observert forhøyede konsentrasjoner av tungmetaller. (Begge foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Til Nikel-verket for første gang
Ekspertgruppen for luftforurensning i grenseområdet planlegger verksbesøk i oktober.

Publisert: 10.sep.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

- Det er første gang vi får komme inn i verket og det gleder jeg meg til. Besøket er viktig for å forstå prosessene bak, og dermed bedre forstå spredningen og konsentrasjonene, forklarer NILU-forsker Tore Flatlandsmo Berglen.

På 90-tallet gikk omlag 80 prosent av utslippene fra Nikel-verket via pipene og 20 prosent ut på bakkenivå. Nå slippes trolig halvparten ut via bygningene.

- Det bekymrer meg at det virker som om andelen utslipp fra bygningen øker, sier forsker Tore Flatlandsmo Berglen ved NILU (Norsk institutt for luftforskning).

Forskeren, som er stasjonert på Svanhovd, påpeker at hele poenget med piper er å få utslippene høyt opp og videre slik at de fortynnes. Når utslippene kommer på bakkenivå kommer det høye konsentrasjoner rett ved smelteverket, Nikel by, og det gir også økte konsentrasjoner på norsk side.

Øker

- Og observasjonene tyder på at andelen diffuse utslipp øker, sier Berglen.

Eieren av Nikel-verket, Norilsk Nickel, har modernisert i Zapoljarnij ved å bygge et briketteringsanlegg.

- Dermed har utslippene i Zapoljarnij gått ned. Men det er bare halve historien, for i Nikel er situasjonen forverret og totalutslippene er tilnærmet det samme. Sett med norske øyne er dette verre siden Nikel ligger nærmere Norge, nærmere Pasvik, og en forventer en større belastning. I tillegg kommer altså en større andel ut via bygningene.

I 2004-2005 gikk utslippene av tungmetaller opp.

- Og vi forstår ikke helt hva det skyldes. Vi ser at røyken veksler mellom å være gul, brun, rød, hvit, svart eller grå - og vet ikke om dette skyldes prosessene. Dermed blir det veldig interessant å få et bedre innblikk i prosessene og derigjennom forhåpentligvis en bedre forståelse.

Overskredet verdiene

Utslippene av SO2 fra Zapoljarnij og Nikel er på omlag 100.000 tonn i året, fem ganger Norges totale SO2 utslipp. Frem til desember 2015 hadde Zapoljarnij 40.000 tonn i utslipp og Nikel 60.000. Zapoljarnij-utslippene ventes å gå ned til 8000 tonn, mens Nikels utslipp øker slik at totalen blir noenlunde lik.

Målingene for perioden 1. april 2015 til 31. mars 2016 viser en lavere miljøbelastning på Svanvik på grunn av SO2 enn forrige måleperiode. Men til Karpdalen har belastningen økt. Grenseverdiene er overskredet for timeverdier i 2015, for sesong vinter 2015/2016 og allerede for time og døgn for 2016.

Både på Svanvik og i Karpdalen tas det prøver av svevestøvet, og målingene i luft og nedbør viser forhøyde konsentrasjoner av nikkel, arsen, kobber og kobolt.

Ekspertgruppen for luftforurensning i grenseområde

består av representanter fra de regionale myndighetene for hydrometeorologi og miljøovervåking i Murmansk (Murmansk UGMS), Miljødirektoratet og Norsk institutt for luftforskning (NILU). Gruppen er en del av samarbeidet under den norsk-russiske miljøkommisjonen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no