9. des
BEDRE NÅ: Dalea Botroos Asaad, Maila Samer Wardeh og Samer Botroos Wardeh var blant de mange asylsøkerne som hadde fått beskjed om at de skulle sendes tilbake til Russland. Det ble en stressfull tid i Vestleiren. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Tilbakeblikk på flyktningekrisa
Ett år etter at Syria-flyktningestrømmen begynte over Storskog, møttes etater, involverte og noen av flyktningene selv i Kirkenes.

Publisert: 04.okt.2016 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

UiT Norges Arktiske Universitet arrangerte seminarkvelden «Migrasjon i nord - drømmen om Europa» fredag kveld. Der skulle deltakerne og tillytterne få flere perspektiv på krisa som oppsto da flyktninger og andre immigranter oppdaget ruta fra Syria til Storskog via Russland i fjor.

Situasjonen ble sett fra både forskeres ståsted, politiets ståsted både lokalt og nasjonalt, fra flyktningeorganisasjonen NOAS sitt perspektiv, og fra flyktninger selv.

De sistnevnte var familien Wardeh/Asaad. Dalea Botroos Asaad, Samer Botroos Wardeh og tre barn kom opprinnelig fra Syria. De reiste til Storskog via Libanon, Moskva og Murmansk.

Men da de kom til Norge, var det mye usikkerhet rundt situasjonen deres. Nå var de heldigvis ikke blant de mange som måtte bo midlertidig i Sør-Varanger i ukesvis. Familien forteller at de bodde i Fjellhallen i to dager før de ble sendt på mottak i Bardufoss. Men så måtte de tilbake til Vestleiren etter hvert, og der tilbrakte de en usikker og stressfull uke.

- Politiet sa at vi skulle sendes tilbake til Russland. Men NOAS satte en advokat på saken, og advokaten fikk stoppet det, forteller Asaad.

- Det var mye stress. Vi tenkte at vi måtte reise tilbake, og vi sluttet å spise og drikke, sier hun.

Familien ser ikke for seg at situasjonen i Russland ville vært levelig. De kjente ingen der. I Norge var det greiere forhold, da de etter hvert ble sendt til Vadsø. Der har de nå bodd i ni måneder. De bodde de på Oscarsgata mottak en liten stund, men fant seg fort en vertsfamilie.

Barnestudie

Ruth Pedersen er nå mastergradsstudent på Universitetet i Tromsø, men hun var NOAS-representant på Vestleiren under krisen.

Hun la frem deres synspunkter på situasjonen til asylsøkere i Vestleiren under krisen, spesielt barnefamilier.

Som kjent var det ikke gode forhold der på det travleste. Og nå er Barentsinstituttet godt i gang med et studie på hvordan den psykiske helsen er for barn og unge som har kommet inn i landet via Storskog.

- Studiet startet 1. april, og er et femårsprosjekt. Historien som kom fra familien i kveld er et av de beste eksemplene på feil måte å ta imot flyktninger på, mener Pedersen.

Vanskelig

Det var ikke lett å jobbe for myndighetene under krisen heller, ifølge Rolf-Arne Kurthi, som jobbet i Politiets Utlendingsenhet under krisen. I dag har han forlatt politiet, og jobber i privatselskapet Sikkerhetsledelse AS, men han så krisa på nært hold - også på tidligere oppdrag i Sør-Europa, der båtflyktningene kommer over i hopetall. Han fortalte om vanskelige syn og historier under den tida.

Det kom kritikk mot politiet fra salen, på hvorfor de fraktet flyktninger over til Russland i vinterkulda, til et land som kunne sende dem tilbake til Syria.

Der påpekte blant andre Kurthi at deres oppgave var å gjennomføre regjeringens ordre, uansett personlige meninger.

Flere i salen hadde latt seg bevege av flyktningenes situasjon. Deriblant varaordfører Lena Bergeng. Hun kommenterte foran salen at man ikke burde stenge grensa for flyktninger om de skulle komme igjen.

- Om vi så må ta frem sengene i Fjellhallen igjen, bør vi ta imot dem og behandle dem, sa hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no