5. des
MINDRE: Utenlandske fiskere tar adskillig mindre enn fastboende, sier utmarksforvalter Marit Eggen i Fefo. Skal vi drive skreddersøm for å ivareta lokale interesser, og samtidig bidra til å øke inntektene til lokalt næringsliv i Finnmark, trenger vi kunnskap om finnmarkingenes fiskevaner. Derfor oppfordrer Fefo fastboende til å løse ut og aktivere gratis fiskekort. (Foto: Eirik Palm).
 
Tilreisende fiskere ingen trussel for innlandsfisket
Fastboende står for 80 prosent av fangstene som årlig tas på innlandsfiske i Finnmark. Dobbelt så mange utenlandske- som fastboende fiskere driver dessuten gjenutsetting.

Publisert: 16.feb.2017 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

I en fersk rapport konkluderer Norsk institutt for naturforvaltning (NINA) at det fanges mellom 88 og 177 tonn innlandsfisk årlig i Finnmark. Rapporten viser at fastboende dermed fanger mellom 73 og 147 tonn ørret, røye og andre innlandsarter i løpet av året. Utenlandske fiskere står for 15 prosent av fangsten, noe som tilsvarer mellom 13,2 og 31,8 tonn.

Gjenutsetter fisk

Rapporten «Fisket etter innlandsfisk i Finnmark 2016» viser også at de utenlandske fiskerne foretrekker å fiske om sommeren, og at tilbøyeligheten til gjenutsetting av fisk er større blant tilreisende, enn blant fastboende.

Åtte av ti utenlandske fiskere gjenutsetter fisk når de er på fisketur i Finnmark. Det er mer enn dobbelt så høy andel som de fastboende, hvor 36,2 prosent gjenutsetter fisk. 92 prosent av de utenlandske respondentene er finlendere.

- Vi kan selvsagt ikke utelukke at det det kan være lokale tilfeller med stort fisketrykk, men undersøkelsen viser i klartekst at utenlandske fiskere tar adskillig mindre enn fastboende, og at de fortrinnsvis fisker i sommermånedene, sier utmarksforvalter Marit Eggen i Fefo i en pressemelding.

Trenger mer kunnskap om lokale

Undersøkelsen viser at innlandsfisket gir 136 millioner kroner i omsetning, og Eggen mener det vil være mulig å sikre enda større inntekter fra tilreisende fiskere uten at det kommer i konflikt med lokale interesser.

- Men skal vi drive skreddersøm må vi vite mer om fiskevanene til de fastboende. I dag vet vi mer om fiskevanene til utlendinger som kommer til Finnmark, enn om finnmarkingenes egne fiskevaner. Vi oppfordrer derfor fastboende til å registrere og aktivisere gratis fiskekort for Finnmark», sier Eggen.

Over 6 000 respondenter har deltatt i undersøkelsen som er den største om innlandsfiske i nyere tid. Undersøkelsen er utført av NINA på oppdrag fra FeFo.

Fakta om innlandsfisket i Finnmark

- Gjennomsnittsfiskeren er en mann på 47 år, han er gift, har barn, fast jobb og høyere utdanning.

- Kvinnene utgjør bare 14 prosent av de som fisker i Finnmark. Likevel er dette høyere enn landsgjennomsnittet.

- 97 prosent av fastboende i Finnmark har aldri fisket med not.

- Kvalsund er den mest populære kommunen å reise til for finnmarkingene.

- Slukfiske er mest populært, deretter isfiske og fluefiske.

- Bosatte i Finnmark fisker mer på isen, enn folk lenger sør i landet.

- De mest populære fiskekommunene blant tilreisende er Kautokeino, Lebesby og Porsanger.

(Kilde: NINA-rapport 1308: Fisket etter innlandsfisk i Finnmark 2016).

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no