23. okt
STREIKELEDER: Andreas Ertesvåg er talsperson for de streikende i Kirkenes. Nå har de stått utenfor porten siden onsdag forrige uke. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
To leger til skal streike
Nytt streikeuttak på sykehusene fredag.

Publisert: 12.sep.2016 15:38
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Arbeidstakerforeningen Akademikerne og arbeidsgiverforeningen Spekter er fremdeles ikke enige om arbeidstidsordningene til helsepersonell. Dermed har Akademikerne varslet nytt streikeuttak landet over.

Onsdag forrige uke ble sju ansatte ved Kirkenes sykehus tatt ut, da streiken startet. Det inkluderte administrativt personell, to leger og tre personer som jobbet med byggingen nye Kirkenes sykehus. Denne gangen går to leger til ut i streik i Kirkenes, om foreningene ikke har klart å bli enige til fredag.

- Det er på medisinsk avdeling og øre-nese-hals, forteller forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne.

Noen avbestillinger

Finnmarkssykehuset har ikke fullstendig oversikt over konsekvensene per mandag. Det regner de med å ha innen tirsdag. Men beredskapsleder for streiken ved Finnmarkssykehuset, Lena Nielsen, forteller at de ikke ser for seg dramatiske konsekvenser.

- Det er nok noen pasienter som må avbestille timer, men det er ikke snakk om stengning av noen avdelinger, sier hun.

Legene som ble tatt ut forrige uke i Kirkenes, jobber på rehabiliteringsavdelingen. Der har det blitt nødvendig med noen avbestillinger og utsettelser, ifølge Nielsen.

- Men hovedsakelig har pasientene der fått behandling, sier hun.

Ingen av legene som er tatt ut så langt er en del av vaktordningene i avdelingene. Det blir vanskeligere for sykehuset om noen tas ut av vaktordningen, da de dermed ikke kan dekke opp for vakta.

Den lokale streikelederen Andreas Ertesvåg forteller om god stemning så langt utenfor sykehuset, tross kjølig temperatur.

- Pasienter og forbipasserende har vist stor forståelse og støtte. Vi har gode og varme klær, ledelsen har vært ute med kaffe, og vi har fått både sjokolade og kake stukket til oss. Det setter vi stor pris på, sier han.

498 streikende

Totalt over hele landet vil 498 sykehusansatte være i streik fra fredag. Akademikerne har stått på at arbeidsgiveren skal rammes, ikke pasienter. Det er også spesielt viktig for å unngå at staten stopper streiken. Om det er fare for liv og helse, kan det bli tvungen lønnsnemnd.

Andre, større sykehus er rammet hardere enn Kirkenes. Helse Bergen har for eksempel vært nødt til å utsette operasjoner.

Streiken dreier seg om arbeidstidsordningene til helsepersonell. Akademikerne mener de foreslåtte individuelle arbeidstidsordningene kan slite ut helsepersonell og skape mindre arbeidssikkerhet. Spekter mener arbeidsvernet blir bevart uansett, og at ordningene er nødvendige for å kunne planlegge vakter og liknende.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no